Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2790 vizualizări 14 ian 2020

S-a spus, din momentul în Donald J. Trump a fost ales preşedinte, că magicianul imobiliarelor şi entertainerul TV, complet străin de istorie şi politică, oricât s-ar strădui nu va reuşi să zgâlţâie America, pentru că establishmentul are un mecanism de ceasornic şi va păstra ghidajul. Ei bine, „geniul stabil” a reuşit.

În privinţa Orientului Mijlociu, gafele strategice s-au ţinut lanţ: retragerea unilaterală, fără argumente, din Acordul nuclear cu Iranul, anunţul retragerii peste noapte a trupelor americane din Siria, decizia de a declara Ierusalimul capitală, unică şi indivizibilă, a statului Israel, fapt care a spulbert peste o jumătate de secol de diplomaţie, promisiunea fanfaronardă că va oferi un megaplan de pace conflictului israeliano-palestinian (imposibil, după episodul Ierusalim şi încurajarea de a construi aşezări evreieşti în teritoriile ocupate din Cisiordania, în dispreţul tuturor rezoluţiilor ONU).

Ultima gafă strategică: asasinarea comandantului Forţei de elită Al-Quds a Gărzilor Revoluţionare iraniene, uzând de un argument mincinos şi fără un plan care să creioneze paşii următori. Minciuna sfruntată a Administraţiei Trump a fost aceea că Suleimani trebuia urgent eliminat, ca să fie evitate atacuri iminente asupra diplomaţilor şi a personalului militar american. Au spus-o Preşedintele, Vicepreşedintele Pence, a repetat-o fără dovezi Secretarul de Stat Pompeo, a întărit-o şeful Pentagonului. Când presa le-a cerut amănunte, au vorbit despre atacarea a patru ambasade, cu referire explicită la cea din Bagdad. (Pentru cine nu ştie, ambasada americană din Irak e o fortăreaţă, un obiectiv foarte bine asigurat, chiar şi după standardele înalte ale Zonei Verzi).

Deşi consultanţa politică nu intră în fişa postului său, directorul CIA, doamna Gina Haspel, a susţinut patetic asasinarea lui Suleimani, anticipând perfect, dar necontextualizat, doar primul pas: Trump va face o figură de lider puternic, iar Iranul va reacţiona reţinut, cel mult bombardând baze americane din regiune.

Ieri, inevitabilul s-a produs. Preşedintele a dinamitat, în stil propriu, toate pretextele: n-o fi fost Suleimani chiar un pericol iminent pentru Statele Unite, dar individul avea „un trecut groaznic” – „Media de Fake News şi partenerii ei Democraţi se străduiesc din greu să stabilească dacă era sau nu iminent un atac al teroristului Soleimani & dacă echipa mea a fost de acord. Răspunsul la ambele este un DA apăsat, dar nici nu contează de fapt, având în vedere trecutul său groaznic”.

Cu un astfel de raţionament şi cu o echipă de ageamii, mai obiedientă ca oricare alta, avându-l ca vârf de lance pe Secretarul de Stat Mike Pompeo (o pacoste a diplomaţiei americane), Donald J. Trump agită artificii deasupra unui butoi cu pulbere.

Sursă FOTO: pbs.twimg.com
 

Citește și: