Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2298 vizualizări 9 iul 2019

Noaptea, în reşedinţa unor americani de clasă medie, sună telefonul. Sună insistent, zeci de secunde. Tensiune. Telefonul continuă să sune. Soneria unui telefon, într-o casă unde toată familia doarme, e încărcată de rele presimţiri. În sfîrşit, telefonul intră pe robot şi se aude o voce gravă, aproape înfricoşătoare: „E ora 3 şi copiii voştri dorm în siguranţă. Doar la Casa Albă sună telefononul. Pentru că se petrece ceva grav în lume. Votul vostru va alege persoana care va răspunde apelului. Cineva care cunoaşte lumea şi pe liderii ei, cineva care îi ştie pe cei din armată. cineva care şi-a verificat aptitudinile de a conduce într-o lume periculoasă. E ora 3 şi copiii voştri dorm în siguranţă. Pe cine veţi alege să răspundă la telefon?”.

Răspunsul la acest videoclip de campanie, foarte bine făcut, trebuia să fie:  Hillary Clinton (care apărea în ultimele fotograme, la birou, cu veioza aprinsă şi telefonul la ureche).

În Statele Unite se desfăşurau alegerile primare ale Democraţilor din 2008, bătălia între Barack Obama şi doamna Clinton.

Hillary (căreia, de pe atunci, adversarii îi spuneau Hitllary) avea experienţa de Primă Doamnă (una care aspira la statutul de co-preşedinte) şi experienţa de senator în comisia de Apărare. Securitatea era una dintre vulnerabilităţile lui Obama. Videoclipul era menit să-i dea lovitura de graţie.

Şi atunci, echipa condusă de iscusitul David Axelrod, strategul şef al celui care urma să ajungă preşedinte, a contraatacat cu un răspuns memorabil: „Problema nu e cine va răspunde la telefon, ci de capacitatea lui de judecată în acel moment”.

Întrebarea rămîne, deci, valabilă şi pentru noi, românii: „Pe cine veţi alege să răspundă la telefon?”. Aveţi destul timp de gândire până pe 10 noiembrie.

Citește și: