Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2546 vizualizări 15 mai 2018

După bilanţul de ieri al mutării ambasadei Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim – aproximativ 60 de morţi şi 2400 de răniţi între manifestanţii din Gaza – Marea Britanie a cerut în Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite o anchetă independentă. Fără succes, desigur, fiindcă aşa cum era de aşteptat, America şi-a exercitat dreptul de veto. Germania, de regulă rezervată (din motive istorice) s-a alăturat demersului britanicilor.

Din Irlanda în China, numeroase alte state şi-au exprimat stupoarea în legătură cu baia de sânge din Fâşia Gaza şi cu intervenţia Armatei israeliene cu gloanţe de război.

Dacă Liga Arabă a avut o reacţie promptă şi virulentă, acuzând ”crimele ocupaţiei israliene” şi cerând o anchetă la Curtea Penală Internaţională, Arabia Saudită şi-a păstrat tonul de catifea din ultimul an.

Întrunit astăzi la Jeddah, în Palatul Păcii, sub conducerea regelui Salman bin Abdulaziz, care ocupă şi funcţia de premier, guvernul saudit a ”condamnat” relocarea ambasadei americane, dar nici un cuvânt despre victimele protestelor din Gaza.

Atitudinea prevenitoare a monarhiei saudite se află în izbitor contrast cu agitaţia turcă.

Aseară, preşedintele Recep Tayyip Erdoğan s-a dezlănţuit în postura de protector al Islamului. Aflat la Londra (astăzi s-a întâlnit cu Regina), Sultanul Turciei a spus: ”Declarăm un doliu naţional de trei zile, începând de mâine, în semn de solidaritate cu fraţii palestinieni (...). Israelul e un stat terorist” (nu e prima oară când o spune, n.m.), iar cele petrecute ieri le-a definit drept ”genocid”. A anunţat, de asemenea, un mare miting pentru vineri la Istanbul. Ar fi fost ciudat să nu profite de tragedia palestinienilor pentru a-şi atinge scopul de a-şi vedea visul cu ochii şi a se proclama liderul lumii musulmane.

Prim ministrul Binali Yildirim i-a ţinut isonul, cerând ţărilor musulmane să îşi reconsidere relaţiile cu Israelul. ”Lumea musulmană trebuie să acţioneze colectiv şi să vorbească pe o singură voce în faţa acestui masacru” (l-a mai numit şi “un masacru laş”). Adjunctul său a declarat, la rându-i, că ambasadorii Turciei la Tel Aviv şi Washington vor fi chemaţi în centrală pentru consultări, branduind ziua de ieri ca “Lunea Însângerată a musulmanilor”. În fine, a fost trimisă la faţa locului Crucea Roşie a Turciei, iar Autoritatea pentru Managementul Dezastrelor a demarat expedierea de ajutoare în Fâşia Gaza.

Ieri, Hamas a organizat, la graniţa cu Israelul, a opta rundă a protestelor care au început la sfârşitul lunii martie. Tzahal (Armata israeliană) a desfăşurat de-a lungul întregii frontiere un număr de 30 de batalioane, dotate cu muniţie de război. Autoritatea sunnită care, cu o aripă paramilitară, guvernează Gaza avea nevoie de martiri. Astăzi şi-i îngroapă. Pe de altă parte, nici Israelul, nici istoricul mediator al nicioadată înfăptuitei păci, Statele Unite, n-au dat nici o şansă amărâţilor de gazani, ţinuţi în ghetoul din sudul coastei de est a Mediteranei.

Citește și: