Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2833 vizualizări 16 sep 2019

Arabia Saudită conduce o coaliţie de nouă ţări din Orientul Mijlociu şi Africa într-un război cu cel mai sărac stat arab, Yemen. Aventurosul şi pripitul prinţ moştenitor Muhammad bin Salman, vicepremier şi ministru al Apărării, conducătorul de facto al saudiţilor, e marele strateg al acestui război care durează din 2015 şi a produs un dezastru umanitar.  Coaliţia sunnită a prinţului (cu sprijin logistic american) a impus un guvern marionetă şi luptă cu yemeniţii huthi – Ansar Allah (Partizanii lui Allah). Rebelii huthi, şiiţi, sunt sprijiniţi de Iran.

Atacul cu drone de sâmbătă dimineaţa asupra infrastructurilor de petrol ale marii companii saudite Aramco a fost revendicat de huthi. Nu e primul atac (anul acesta au avut loc două, ultimul în mai), dar e cel mai puternic. Oficialii de la Tehran declară că nu au nici un amestec. Nu-i crede nimeni.

Statele Unite, partenerul strategic al Arabiei Saudite, prin tweetsurile lui Donald J. Trump, o ţin încă în cimilituri: „Sunt motive să credem că îl cunoaştem pe vinovat, suntem pregătiţi să ripostăm în funcţie de (rezultatul) verificărilor, dar aşteptăm să auzim din partea regatului saudit cine crede că este sursa acestui atac şi sub ce formă ar trebui să acţionăm”. Secretarul de Stat Pompeo, mai direct, a apucat să declare că e mâna Iranului.

Uniunea Europeană – în tensiuni cu Statele Unite şi aflată încă în Acordul nuclear cu Iranul, din care Washingtonul s-a retras – îndeamnă la reţinere.   

Între timp, la preţul petrolului, care creşte, se va adăuga, spun specialiştii, o „primă” geopolitică. Cu alte cuvinte: teama, tradusă în dolari, că stabilitatea rezervei globale de petrol e în pericol. O teamă care va persista şi după ce Riyadhul îşi va repune în funcţie instalaţiile deteriorate. Teama va persista până când Arabia Saudită va găsi soluţia de a ieşi dintr-un război care e din ce în ce mai clar că nu poate fi câştigat. Numai că principalul său aliat, Emiratele Arabe, care controlează sudul Yemenului (fieful rebelilor huthiţi e în nordul ţării) nu au interesul să abandoneze teritoriul visându-şi visul ieşirii la Cornul Africii.

Presa internaţională titrează apocaliptic, însă în butoiul cu pulbere al regiunii nimeni nu e sinucigaş să aprindă chibritul. Vor continua războaiele de proximitate, fiindcă o confruntare directă între saudiţi şi iranieni ar arunca în aer Orientul Mijlociu, la fel şi un război între americani şi iranieni.

Citește și: