Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1483 vizualizări 26 ian 2020

Am supraestimat iscusinţa politică a celuilalt Benjamin: Gantz s-a răzgândit. N-a putut să-i spună nu preşedintelui Trump. A anunţat că pleacă la Washington, dar nu împreună cu Netanyahu şi va ajunge mâine, ca să se întoarcă marţi pentru a fi prezent în Knesset, la lucrările comisiei care va decide asupra imunităţii premierului.

Oricând ar intra în scenă, Benny Gantz va rămâne un figurant în spectacului Trump-Bibi.

Ieri seară, la 19.45, a susţinut o declaraţie de presă, anunţând că se va întâlni cu liderul de la Casa Albă, dar luni şi între patru ochi. Apoi a subliniat importanţa parteneriatului strategic cu America şi contribuţia covârşitoare a lui Donald J. Trump la relaţia dintre cele două ţări. A afirmat că Israelul se află în pragul unor acorduri istorice, care vor defini identitatea Statului în context geopolitic. Dar că, în acelaşi timp, Israelul e în pragul unor decizii istorice referitoare la statul de drept. În consecinţă, nu e drept ca în aceste decizii istorice să fie implicat un prim ministru cu dosare penale, nu e drept ca ţara să fie condusă de un „penal”. Continuând să-l perie pe Trump, co-liderul Kahol Lavan şi-a expus priorităţile: decizia asupra imunităţii lui Netanyahu, apoi alegerile din 2 martie. La sfârşitul declaraţiei, părea să fi uitat că pleacă spre Washington tocmai ca să afle care sunt “deciziile istorice”, cu cinci luni înaintea parlamentarelor. Astăzi în zori a decolat.

Premierul pleacă şi el în cursul zilei de astăzi. A anunţat că se va întâlni cu Trump marţi, dar şi mâine.

„Netanzahu nu pleacă, ci fuge în America”, a declarat Avigdor Lieberman.  

Ayman Odeh, liderul Listei (Arabe) Unite (absolvent al Universităţii Titulescu din Bucureşti) declarase ieri la Canal 12 că „Trump vine şi pleacă. Noi rămânem aici şi noi ştim ce e bine pentru noi”.

Preşedintele Statelor Unite dezvăluie un plan de pace israeliano-palestinian fără să cheme la masa verde ambele părţi. Un plan de pace, pe care, în stilul său bombastic, l-a numit „Tranzacţia Secolului”. Şi, dacă luăm în calcul toate demersurile de până acum, începând cu declararea unilaterală a Ierusalimului drept capitală eternă şi indivizibilă a Israelului, răstoarnă toate înţelegerile realizate de Administraţiile americane ante-Trump şi încalcă toate rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU. Un plan de pace care ignoră complet drepturile şi cerinţele palestinienilor, respins de plano de către aceştia, care îl consideră „Escrocheria Secolului”.

Un plan de pace care nu poate aduce pacea şi care sună a dictat.

Sursă FOTO: The Prime Minister of Israel / Facebook

 

Citește și: