Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2671 vizualizări 27 mai 2017

Prinţului  necopt, impulsiv şi imprevizibil, considerat conducătorul de facto al Regatului, preşedintele Statelor Unite îi pune în braţe cea mai avansată tehnologie militară.

Orice tranzacţie cu armament - şi cu atât mai mult cea uriaşă dintre americani şi saudiţi – pune sub semnul riscului atât echilibrul de putere cât şi securitatea regiunii.

E imposibil de ştiut cu precizie, deocamdată, ce conţine acordul de 110 miliarde de dolari (urmează, în următorii zece ani, marfă de încă 250 miliarde). Singurii care ştiu exact ce vor livra americani sunt israelienii, pe care Pentagonul are obligaţia să-i consulte în legătură cu orice astfel de demers care le-ar putea afecta supremaţia în zonă. Iar înalţii oficiali israelieni au evitat să atingă subiectul. Vreo doi miniştri în funcţie, precum şi foşti responsabili din armată şi securitate au răspuns, totuşi, întrebărilor presei, iar punctele lor de vedere sunt complet contradictorii.

Unii se declară profund preocupaţi de demersul american care va declanşa o cursă a înarmărilor drăcească între saudiţi şi iranieni, fiind foarte posibil să îi angreneze şi pe israelieni, în cazul în care avantajul militar garantat de SUA (angajament pe care preşedintele Trump i-a promis premierului Netanyahu că îl va respecta), aşa-numitul QME (Qualitative Military Edge) intră în dezechilibru. Faptul că între Ierusalim şi Ţările Golfului nu există relaţii diplomatice (chiar dacă Israelul a avut în ultimii ani şi are înţelegeri confidenţiale cu o Arabia Saudită) nu oferă asigurarea că nou-creata Coaliţie militară condusă de la Riyadh se va îndrepta exclusiv împotriva vecinilor şiiţi. Există, de asemenea, riscul ca o mişcare populară să răstoarne regimul saudit, iar arsenalul să intre pe mâini  nepotrivite. (Nepunând la socoteală cât armament american a ajuns până acum la grupărilor teroriste sponsorizate de saudiţi).

Alţii sunt perfect senini în legătură cu înarmarea saudiţilor  şi consideră că, aşa cum până acum nu s-au îndreptat niciodată împotriva Israelului, nu o vor face nici de acum înainte. Mai mult, e chiar o veste bună că Iranul va avea un duşman mai pregătit să îi facă faţă.

Între cei câţiva membri ai Congresului (Democraţi, desigur) care au interpelat public Administraţia Trump asupra acestui contract, tânărul senator Chris Murphy a pus punctul pe i: “Ce avem de câştigat mergând atât de entuziast cu sunniţii împotriva şiiţilor în lupta lor pentru putere în Orientul Mijlociu? Nu e războiul nostru, iar istoria arată că mestecul militar al Statelor Unite în Orientul Mijlociu se termină minunat pentru furnizorii de armament, dar groaznic pentru toţi ceilalţi”.

În ediţia de ieri a New York Times, ministrul de Externe iranian, Muhammad Javad Zarif, publică un editorial cu titlul (în care citează din Trump: ”Minunatul echipament militar” nu poate cumpăra pacea Orientului Mijlociu. Ce spune şeful diplomaţiei de la Tehran (textul e de citit în întregime):

”În cel mai bun caz, dl. Trump îi stoarce pe vecinii noştri din Arabia Saudită, mulgându-i de banii pe care nu-i au. În cel mai rău caz, el ar putea transforma Statele Unite în mercenarul Arabiei Saudite în Orientul Mijlociu, o postură destul de umilitoare pentru America, având în vedere de unde au venit 15 dintre cei care au deturnat avioanele la 11 Septembrie (...) Ceea ce pre;edintele Trump a numit mulţimea de minunat echipament militar nu va drena mlaştinile militantismului terorist şi extremist. Nici lanţurile de aur, nici dansurile încinse nu vor oferi o soluţie magică provocărilor socio-economice şi politice care conduc la radicalizare. Ceea ce va funcţiona este efortul autentic de a construi o angrenare a puterilor regionale, bazată pe o politică a coexistenţei şi pe  acceptarea faptului că soluţiile militare sunt inutile”.

Citește și: