Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
7164 vizualizări 4 iun 2017

Singurul primar musulman al unei capitale occidentale, Khan a fost unul dintre cei care s-au opus vehement aventurii Brexit.

Cum a ajuns acest om serios, de mare decenţă, din nou în gura lui Trump? După tragedia de azi-noapte, de pe Podul Londrei, când în urma atacului terorist (chiar dacă nu-l va revendica autointitulatul Stat Islamic, tot un atac terorist rămâne)  primarul s-a adresat cetăţenilor, cu un apel la calm şi vigilenţă, cerându-le să nu se panicheze, dacă vor vedea pe străzi mai mulţi poliţişti inarmaţi. Nu există nici un motiv de alarmare, a adăugat, pentru a comunica faptul că situaţia a intrat sub control. “Cel puţin 7 morţi şi 48 de răniţi în atac terrorist, iar primarul din Londra spune că nu există nici un motiv să fii alarmat!” s-a răţoit Hemingway-ul Twitterului.

Iată că, după 133 zile de mandat, Donald J. Trump nu se poate ridica încă deasupra precarei sale condiţii.

De ce lasă la o parte treburile presante ale naţiunii, ca să sară la gâtul primarului? Să se răzbune pentru afrontul pe care - în plină campanie electorală, pe 10 mai 2016 şi tot pe Twitter – consideră că i l-a adus Sadiq Khan, care nu făcuse decât să-şi exprime îngrijorarea în legătură cu declaraţiile iresponsabile ale candidatului republican: “Viziunea ignorantă a lui Trump asupra Islamului ar putea face ambele noastre ţări mai puţin sigure. Riscăm să alienăm masa musulmanilor. Londra i-a dovedit că greşeşte”.

Primarul Khan a criticat apoi vehement intenţiile lui Trump, (pe care, odată instalat la Casa Albă, s-a grăbit să le pună în aplicare), de a interzice musulmanilor din anumite ţări intrarea în SUA, declarând că speră ca acesta să nu fie ales, făcându-l  pe candidat să replice, în acelaşi stil dispreţuitor, că va face cu edilul Londrei o excepţie, oferindu-i o viză de intrare. A fost elegant refuzat, explicându-i-se: “dând impresia incompatibilităţii dintre Islam şi Occident, faceţi jocul extremiştilor”.

Tot mai desele pulsiuni vindicative ale preşedintelui Americii vor începe, probabil, să îngrijoreze serios majoritatea  republicană din Congres, ocupată până peste cap să-i acopere pagubele politice.

Citește și: