Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
4386 vizualizări 6 dec 2017

În ciuda semnalelor primite din partea liderilor politici şi religioşi din întreaga lume, preşedintele Americii – care promitea că pacea israeliano-palestiniană, mediată (ghilimele) de Statele Unite, va fi ”afacerea secolului” – minează orice şansă de împăcare. Recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului – salutată ca un act istoric de premierul Netanyahu – şi ordinul de mutare a ambasadei de la Tel Aviv va declanşa haosul.

Se spune că această mutare, respectiv construirea unei ambasade la Ierusalim, poate dura mai mult decât mandatul lui Trump. Eroare. Se poate rezolva în câteva ore, schimbând statutul consulatului american de la Ierusalim şi deschizând un consulat la Tel Aviv. Problema n-are nici o semnificaţie.

Semnificativ e că se destabilizează grav o regiune deja destabilizată, că decizia preşedintelui Trump încalcă toate reglementările internaţionale, că nu ţine cont tocmai de realităţile din zonă la care face apel cu solemnitatea unui ageamiu, că aruncă în aer dintr-un foc zeci de ani de politică externă americană, că îşi decredibilizează profund ţara şi dă apă la moara iscusitei diplomaţii ruseşti.

Pe partenerii israelieni, care acum salută cu entuziasm decizia “celui mai pro-israelian preşedinte al Statelor Unite”, îi pune într-un nou, inflamant context geopolitic.

Chiar dacă în declaraţia de astăzi, cu vicepreşedintele Pence în spate, Donald J. Trump a declarat că Statele Unite sprijină în continuare soluţia a două state şi statu quo-ul locurilor sfinte ale musulmanilor (aflate în custodia Iordaniei), precizările acestea nu sunt de natură să-l liniştească decât poate pe ginerele consilier Jared Kushner. Soluţia a două state înseamnă două capitale – în Ierusalimul de Est pentru palestinieni şi în Ierusalimul de Vest pentru israelieni. Cât despre statu quo-ul locurilor sfinte ale musulmanilor, se va fragiliza galopant.

Cine câştigă din această declaraţie-dictat a preşedintelui Americii? (Ultimul sondaj realizat pentru Brookings Institution arată că 63 la sută dintre americani sunt împotriva mutării ambasadei şi doar 31 la sută pentru). Câştigă preşedintele însuşi, care părea foarte pătruns de ”măreţia” deciziei, şi sponsorii campaniei sale. Mai câştigă premierul Israelului, pe care nu va mai avea nimeni vreme să-l judece pentru corupţie, în haosul care va urma. Şi, în fine, sau în primul rând, Rusia lui Putin, care nu doar că şi-a câştigat, de la retragerea preşedintelui Obama, rolul de primadonă în regiune, însă acum poate profita din plin de faptul că preşedintele Trump a avut inspiraţia de a pune un agent imobiliar şi un avocat de litigii comerciale să rezolve problemele Orientului Mijlociu.

Citește și: