Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
18324 vizualizări 6 iun 2017


Doar că în Orientul Mijlociu – ăsta-i farmecul lui - lucrurile nu se tranşează niciodată. Mereu, până când cele două tăişuri ale sabiei se apropie de grumaz, mai e loc de tocmeală.

Familiile Al-Saud şi Al-Thani se duşmănesc de multă vreme. Putred de bogaţi, qatarezi au mult mai puţine guri de hrănit. Saudiţii, dacă uită o lună să-şi stipendieze miile de prinţişori, riscă de ce se tem mai mult – o lovitură de palat. Dacă de Primăvara Arabă au scăpat, iar poporul mituit a stat cuminte, răbdarea rudelor de sânge albastru are limite.

Şi în 2014 Arabia Saudită a încercat să izoleze Qatarul, şi-au retras şi atunci ambasadele, dar nu aveau girul american.  Astăzi, când America i-a încoronat oficial lideri nu doar ai lumii arabe, ci şi ai lumii sunnite (astfel de lumi, am mai spus, sunt simple plăsmuiri, însă în Golf, ca şi la Washington în Epoca Trump, cuvintele contează).

Qatarul are două mari resurse – petrolul şi gazele – şi un ciomag politic - Al-Jazeera. Dar n-are nici un interes să se certe cu vecinele din Golf, care, obediente saudiţilor, se prefac că au descoperit abia acum bunele lor relaţii cu Iranul (cu care împart exploatarea de gaze) şi faptul că sponsorizează la greu şi de ani de zile şiiţii din Hizballah şi sunniţii din Hamas.

Ca să înţelegi până la ultimele consecinţe gândirea arabilor din Golf trebuie să cunoşti bine principiile şahului feeric şi ale vânătorii cu şoimi. Ca să înţeleg gândirea lui Donald J. Trump, am încercat să înţeleg “Arta negocierii”. Mi s-a părut un soi de mistagogie a cacealmalei.

Până la concluzii (greu de tras încă), mă gândesc că Departamentul de Stat va trebui să-şi modifice site-ul, unde Qatarul e prezentat ca un important partener strategic şi fruntaş al contraterorismului, şi să reflecteze ce face cu cea mai mare bază militară a sa din Orientul Mijlociu, de pe al cărei aerodrom porneau până ieri atacurile coaliţiei împotriva ISIS. Strălucitul ambasador al  Emiratelor la Washington, uns cu toate alifiile Orientului, un nou prinţ Bandar (despre amândoi trebuie neaparat să vă povestesc) cred că a şi identificat locul potrivit pentru baza militară americană pe teritoriul ţării sale.

Mă uit la fotografiile Şeicului Tamim bin Hamad Al-Thani stând de vorbă, la Riyahd, cu preşedintele Donald J. Trump, în urmă cu nici trei săptămâni. Azi, referindu-se la demersurile de izolare a Qatarului, preşedintele Americii glossează: “Poate că acesta va fi începutul sfârşitului ororii terorismului”. Privit dinspre Golf însă, pare mai degrabă că va fi un început fără sfârşit...

Citește și: