Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2869 vizualizări 12 dec 2019

Dacă ieri dimineaţă mulţi mai sperau într-o minune, gândindu-se că basarabeanul Avigdor Lieberman, liderul partidului-balama „Yisrael Beiteinu”, va scoate un iepure din joben, până la prânz iluziile s-au risipit: al treilea rând de alegeri în mai puţin de un an nu poate fi evitat. După 9 aprilie şi 17 septembrie, urmează un nou scrutin pe 2 martie.

Ar fi fost greu de crezut că Lieberman îşi va călca pe suflet şi se va alătura Alb Albaştrilor, acceptând susţinerea partidelor politice arabe („Yisrael Beiteinu” o formaţiune politică nationalist-ateistă). A existat, totuşi, o surpriză: rechizitoriul lui la adresa lui Netanyahu postat pe Facebook.  

Liberman i-a reproşat lui Bibi că a stârnit presa pe care o controlează împotriva sa, că se ascunde îndărătul imunităţii parlamentare. „Domnule Prim Ministru, dacă aş fi vrut să te lovesc în punctul cel mai slab, ţi-aş fi amintit ce-ai spus în 2008 despre un alt premier, Olmert – «Vorbim despre un prim-ministru îngropat până la gât în anchete, care nu are îndreptăţirea publică şi morală de a lua decizii capitale pentru Israel. Sunt îndoieli, trebuie să spun corecte, că deciziile lui vor fi bazate pe interese personale de supravieţuire şi nu pe interese naţionale»” a scris Lieberman, adăugând că în locul lui Netanyahu, dacă ar fi fost acuzat penal, ar fi susţinut formarea unei comisii care să-i anuleze imunitatea. Şi a încheiat apoteotic: „Ai mai spus despre mine că sunt mânat de influenţe străine necunoscute, că sunt un agent, un agent al haosului. Domnule Prim Ministru, cine zice ăla e! Poate tu eşti agent al unor elemente străine necunoscute şi bogate din lumea largă (…). Şi aici suntem diferiţi. Pentru mine, scopul nu scuză mijloacele şi nu aş schimba niciodată principiile pe portofolii. Uite-te în oglindă, stai cu tine şi fă-ţi o introspecţie”. (Ateul declarat citează dintr-o… dispută talmudică: „kol haposel bemumo posel” – păcatele pe care le vezi la alţii sunt propriile tale păcate).

Pe 26 decembrie vor fi alegeri interne în Likud. Dacă Netanyahu le-a acceptat, are un plan. N-are nici o relevanţă faptul că, în sondaje (pe care nu poţi pune mai mult preţ decât pe cele realizate în România înaintea alegerilor), diferenţa dintre el şi singurul său competitor, Gideon Saar, se micşorează. Marele Bibi vrea să relegitimeze în propriul partid.

Scena politică israeliană e perfect caracterizată de avertismentul co-liderului alianţei Kahol Lavan (Albastru Alb), fostul jurnalist Yair Lapid: „Ţineţi copiii departe de televizor! Urmează un festival de ură, violenţă şi scârbă (…). Ceea ce trebuia să fie o celebrare a democraţiei a devenit o ruşine”.

Sursă Foto: Yair Lapid / Facebook 
 

 

Citește și: