Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2081 vizualizări 11 aug 2017

În urmă cu câteva ore, continua să tweet-uie:  “Soluţiile militare sunt complet puse la punct, pregătite şi încărcate, în eventualitatea în care Coreea de Nord va acţiona necugetat. Sper că Kim Jong-un va alege o altă cale”.

Preşedintele Americii stăruie într-o păguboasă naivitate. Kim Jong-un a ales calea – să-l provoace pe Trump – şi nu o va părăsi, până când Coreea de Nord va fi recunoscută ca putere nucleară. Păcat că nepotul Preşedintelui Etern (Kim Ir-sen) n-are cont pe Twitter. Războiul vorbelor ar fi fost încă şi mai nebunesc de alert.

Prima păguboasă naivitate, în ordine cronologică, a fost aceea de a crede că Republica Populară Chineză îi va rezolva problema cu Phenianul. Liderii de la Beijing s-au întrecut pe ei înşişi în a se alătura sancţiunilor comunităţii internaţionale, acţionând cât se poate de correct, însă Statele Unite nu le pot cere să-şi pună între paranteze interesul geostrategic, care este de a nu sugruma Coreea de Nord, ci a o ţine ca pe un tampon împotriva influenţei în regiune a Americii, a aliaţilor şi a protejaţilor săi.

Tot mai mulţi analişti încep să considere retorica preşedintelui Donald J. Trump din ultimele zile drept una nestăpânită şi iresponsabilă, dând apă la moară lui Kim Jong-un şi reuşind să-şi angoaseze aliaţii. Neexersatul, histrionicul stăpân al lumii are retorica enormă a unui preşedinte de ţară mică şi timorată.

Citește și: