Marian SULTĂNOIU
2815 vizualizări 27 oct 2018

Până joi, 25 octombrie, România a înregistrat 1.042 de focare de PPA (+21 faţă de 18 octombrie). Au fost afectate 266 de localităţi (+6) din 15 judeţe (+1). Nu s-a mai depistat PPA în exploataţiile comerciale, iar în total au fost eliminaţi 354.604 porci afectaţi de boală.

Vineri, PPA a ajuns în Vrancea. Primul focar al virusului a apărut la o stână aflată în apropierea localităţii Lespezi. Mai mulţi porci s-au îmbolnăvit, iar ciobanul a anunţat medicii veterinari. Virusul a fost confirmat deocamdată de un laborator local. Până la confirmarea de la laboratorul de referinţă din Bucureşti, autorităţile au izolat întreaga zonă, inclusiv satul Lespezi.

”Proba este pozitivă, rezultatul a venit de la Laboratorul din Brăila,” a declarat corespodentului Mediafax, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Vrancea, Gabriel Micu. ”S-a reunit Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă şi s-au luat primele măsuri. Este un singur focar, dar a fost izolată zona, nu mai intră sau ies animale şi produse de carne.”

Marţi, virusul PPA a fost confirmat la un mistreţ mort la graniţa dintre România şi Bulgaria. Animalul rămăsese blocat în gardul de la frontieră, în apropiere de localitatea Kainaragea din districtul Silistra. Agenţia bulgară pentru Siguranţă Alimentară a anunţat mistreţul era infectat cu PPA. Până astăzi, virusul PPA a fost depistat în nouă ţări din Uniunea Europeană: Belgia, Italia, Cehia, Polonia, Estonia, Letonia, România, Ungaria şi Lituania.

Povestea porcului familiei Vlas din Sulina

Scriam în finalul ultimului articol al investigaţiei Gândul despre PPA de diferenţele majore de comportament, remarcate, atât la autorităţi, cât şi la românul obişnuit, în nordul ţării, faţă de judeţele din sud.

De ce nordul a închis în cel mult trei luni, în cvasitotalitate, focarele apărute - ba, mai mult, Sălajul chiar a oprit virusul ”la liziera pădurii”, înainte de a difuza de la mistreţ la animalul domestic, iar sudul, într-un interval de timp aproximativ egal, a scăpat boala de sub control?

Nici un r[spuns de la ANSVSA sau Ministerul Agriculturii

Un exemplu care să vă întărească impresiile este cel al familiei Vlas din Sulina, judeţul Tulcea, de unde s-a răspândit epidemia în întreg sud-estul României.

Un mesaj de ajutor

Mai întâi, am primit la redacţie un mail: ”Bună ziua. Să vă spun cum a acţionat DSVSA Tulcea. Părinţii mei au avut un porc în localitatea Sulina, judeţul Tulcea, crotaliat. Pe data de 14.07.2018, porcul s-a îmbolnăvit, a fost anunţat medicul veterinar, iar pe data de 15.07 s-au prelevat probe de la porc. Pe 16.07 a venit rezultatul pozitiv la PPA”.

Ca să înţelegem şi noi, foarte bine, ce s-a întâmplat în fieful directorului DSVSA, Mitică Tuchilă, care, personal mi-a spus că totul a mers, merge şi va merge ca pe roate, la Tulcea, doar cu mici excepţii, l-am sunat la telefon pe tatăl celui care ne-a sesizat situaţia aproape incredibilă, cu privire la aplicarea în teren a inconştienţei autorităţilor, fapte care au condus la răspândirea bolii, implicit la umilirea, repetată, a cetăţeanului corect.

Povestea porcului domnului Vlas

Tatăl expeditorului se numeşte Ştefan Vlas şi ne-a povestit cum au decurs lucrurile. Toate, aşa cum au fost, într-un limbaj direct, cinstit, fără ocolişuri.

”Păi, cum să fie? Mi s-a-mbolnăvit porcul şi i-am anunţat pe ăştia, de la veterinari, din Sulina, într-o sâmbătă. A venit o doamnă, Mariana, după masă, i-a făcut o injecţie şi, a doua zi, dimineaţă, pe la opt-nouă, cam aşa, a venit iar şi i-a luat sânge. Când i-a luat sânge, a vorbit şi cu domnul doctor, de aici, de la Sulina. Domnul doctor i-a zis că e bine să ia şi că la ora 10, trimite probele la Tulcea. Şi le-a trimis.

- Şi pe urmă?

- Pe urmă, luni dimineaţa, s-a consemnat că porcul este bolnav de PPA. După care m-am dus la doctor, am cerut şi mi-a dat şi mie o copie cu rezultatul analizelor. Porcul a murit abia joi,” povesteşte Ştefan Vlas cu un nod în gât.

Porcul familiei Vlas, mort de PPA

- Şi ce-aţi făcut cu porcul mort?

- Am dat telefon la veterinar şi am întrebat ce facem. ”Păi, ce să faceţi?”- zice domul doctor, ”îngropaţi-l!” Şi l-am îngropat.

- Aşa, pur şi simplu? Şi unde aţi îngropat purcelul? Era mare?

- Cam la 80 de kilograme, crotaliat, înregistrat, tot în regulă. De îngropat l-am îngropat într-un dig, pe un câmp, în spatele oraşului. Dacă nu mi-au spus nimic mai mult, ce să fi făcut?!

- Dar autorităţile nu v-au întrebat unde l-aţi îngropat? întreb iar, nedumerit.

- Nu m-au întrebat nimic. Nu i-a interesat.”

crotalul porcului

Şi, de atunci, Ştefan Vlas s-a dus mereu la veterinari şi i-a întrebat dacă, şi când, îl despăgubeşte şi pe el cineva. A aflat, mai mult decât surprins, că nu va primi nimic. De ce?!

”Nu ştiu, că nu mi-au spus. Pe undeva, am înţeles  că nu mă despăgubesc pentru că n-au venit ei să-l împuşte”.

Ei, adică respectiva comisie, formată din medici veterinari din localitate, reprezentanţi ai DSVSA Tulcea, autorităţi, Poliţie, jandarmi şi toţi ceilalţi, o armată, pe care nu i-a interesat de faptul că era vorba de un nou focat de PPA.

”Acum, ce vină am eu, dacă trei-patru zile, câte au trecut de când l-am anunţat, până a murit, n-a venit nimeni să vadă ce-i cu el? Să-l împuşte sau ce să-i facă…”, întreabă tulceanul fără speranţă.

După ce i s-a spus că nu va primi nimic în schimbul porcului mort, pe care a fost pus să-l îngroape unde s-o gândi el mai bine, domnul Vlas a făcut o sesizare în scris pentru autorităţile locale şi o cerere - nr.309/03.09.2018 - către DSVSA, pe care a dus-o personal la Tulcea, la domnul Tuchilă.

certificatul de analiza confirmare PPA

De la care a primit ”o hârtie”: ”Că nu ne poate despăgubi pentru că nu au fost ei ca să împuşte porcul.

- Atât?

- Atât!”

Şi, de atunci, omul n-a mai vorbit cu nimeni, pentru că i s-a făcut lehamite

Privită din perspectiva românului simplu, întreaga poveste mi se pare umilitoare la extrem. Ca de obicei, omul corect, cinstit, care a anunţat autorităţile, conştient de gravitatea situaţiei, românul care nu a tăiat porcul, bolnav sau nu, care nu l-a ascuns în lada frigorifică şi care nu l-a plimbat, prin ţară, în portbagaj, de acolo până acolo, este păcălit şi ignorat de autorităţi, fără jenă. Sesizările lui către ANSVSA şi Ministerul Agriculturii au rămas până azi, fără răspuns.

raspunsul dsvsa tulcea

Nu plăteşte UE, ci plătim noi

Altfel, despăgubirile plătite de statul român gospodarilor şi fermierilor afectaţi de PPA au crescut cu 10% într-o săptămână, ajungând la 99,6 milioane de lei. Cu scrupulozitate, ANSVSA contabilizează râvna cu care se achită pagubele. Dar iată că până şi sincopele în plăţi arată nepăsarea şi inconştienţa cu care s-a lucrat. 

Ministrul Agriculturii Petre Daea ne linişteşte că ne dă UE 43 de milioane de euro, iar europarlamentarul Siegfried Mureşan ne anunţă că a convins Parlamentul European să aloce 50 de milioane de euro pentru fermierii români afectaţi de PPA. Doar că că primul dezinformează, fiindca banii sunt (dacă vor fi aprobaţi) redirijaţi din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (pe care, altfel, probabil nu i-am fi cheltuit). Iar pentru ambele variante, decontările abia încep de la anul, în timp ce oamenii şi-au încasat despăgubirile acum.

Şi, până la urmă, UE suntem tot noi.

 

Citește și: