Gabriela Antoniu
Costin Nistor
6894 vizualizări 7 aug 2019

Ca şi în cazul Revoluţiei, odată cu trecerea timpului şi estomparea emoţiilor care au marcat acele zile din decembrie 1989, şi în cazul lui Laszlo Tokes istoricii caută insistent la întrebări rămase fără răspuns, cu răspunsuri parţiale sau nesatisfăcătoare. A fost sau nu erou Laszlo Tokes? A fost sau nu scânteia Revoluţiei de la Timişoara ? A fost sau nu spion al unui serviciu secret străin? A lucrat împotriva României sau a lui Ceauşescu?A fost sau nu mânat de interese personale în bătălia cu regimul Ceauşescu?

O cronologie a cazului Laszlo Tokes arată că primul semn de rebeliune a pastorului reformat a fost împotriva politicii lui Nicolae Ceauşescu de sistematizarea a satelor, care, practice, însemna dispariţia acestora şi, odată cu ele a bisericilor şi preoţilor.

Conform cronologiei realizate de scriitorul şi revoluţionarul Marius Mioc pe site-ul procesulcomunismului.com, Laszlo Tokes se va implica şi în cazul studenţilor excluşi din trupa de teatru Thalia şi se va opune sancţionării sale disciplinare şi mutării într-o parohie din Sălaj. Aceeaşi cronologie consemnează şi momentul în care László Tőkés primeşte un ajutor financiar de 20.000 de lei, interpretat a fi răsplata unor servicii aduse ca spion al unui serviciu secret străin.

Momentul 15 decembrie 1989, când enoriaşii se strâng acasă la Laszlo Tokes pentru a împiedica evacuarea acestuia, are loc la capătul unui lung şir de măsuri (persecutări) luate împotriva pastorului reformat, de la retragerea autorizaţiei de profesare până la blocarea conturilor parohiei sau retragerea permisului de conducere  persoanelor care-l duceau la înmormântări.

Citeşte continuarea pe platforma REVOLUTIONS...

Citește și: