Raluca Pancu
151 vizualizări 17 nov 2016

Nimeni nu ştie cât s-a furat din pădurile comunei Dumitriţa, una dintre cele mai spectaculoase păduri din Bistriţa-Năsăud, şi altădată locul preferat de vânătoare al lui Nicolae Ceauşescu. Deşi valoarea pagubelor rămâne o necunoscută, ceea ce se ştie este faptul că sătenii din Budacu de Sus, unul dintre cele trei sate ale comunei, sunt campioni absoluţi la dosare penale, la condamnări şi amenzi aplicate de autorităţi pentru furtul masiv de lemne.

“În ultima perioadă hoţii de lemne s-au liniştit. Am schimbat şeful de ocol, am întărit paza şi mai mult, oamenii au început să asculte. Consătenii văd acest lucru şi chiar mă întreabă de multe ori cum am reuşit să îi conving. Vorba bună face mult. E drept, sunt şi situaţii disperate, pe care le înţelegem şi pe care încercăm să le ajutăm şi le dăm lemne de foc de la primărie”, a povestit, pentru Mediafax, primarul comunei Dumitriţa, Ilie Vasile Uchrenciuc.

Concret, edilul a profitat de numărul enorm de oameni pe care instanţa i-a obligat să presteze mii de ore de muncă în folosul comunităţii şi a reuşit să îi mobilizeze şi să îi implice în viaţa satului.

“Le dau de muncă tot ce se poate - de la curăţat şanţurile, la cosit, la făcut curat în comună - tot ce e de muncă şi nu mai am aşa multe probleme cu ei. Oamenii au înţeles şi sper să se rezolve şi problema furturilor de lemn în timp”, a detaliat Uchrenciuc.

“Cu multă muncă şi implicare, se poate”, a subliniat acesta.

Procurorii bistriţeni au trimis în judecată, în ultimii ani, peste 200 de persoane care au fost prinse în timp ce furau lemne din pădurile judeţului. Lor li se adaugă alte câteva sute care au primit amenzi. Pe rolul judecătoriei Bistriţa, din cele 363 de dosare înregistrate în ultimii zece ani, 238 sunt ale localnicilor din Dumitriţa. În plus, în ultimii doi ani, aproape 120 de persoane care au fost amendate pentru furturile de masă lemnoasă din păduri au scăpat de închisoare, fiind obligaţi, însă, să muncească în folosul comunităţii.

 

 

 

Citește și: