Alexandra Mortu
308 vizualizări 13 mai 2019

Aceasta se manifestă, în funcţie de fiecare caz în parte, prin curgerea nasului, lăcrimarea excesivă a ochilor şi strănuturi.

  1. Febra fânului nu are nicio legătură cu fânul - adevărat

În secolul XIX se presupunea că fânul proaspăt tăiat este cel care declanşează aceast alergie, fapt care i-a determinat şi numele. În acele vremuri, doctorul britanic James Bostock a descoperit că are simptomele menţionate mai sus în fiecare vară  şi şi-a dat seama că expunerea la fân nu este cea care le declanşează. A realizat acest lucru  petrecându-şi vara undeva în zona ţărmului, însă a tras o concluzie greşită  considerând că suferă de o boală care se agravează doar pe timpul verii, numid-o „guturai de vară”.

Edificatoare a fost însă descoperirea altui doctor britanic, Charles Blackley, în 1859, care şi-a dat seama că strănuturile i se declanşează atunci când se află în preajma florilor.

  1. Febra fânului e ceva de care te poţi vindeca - parţial adevărat

Majoritatea oamenilor consideră că febra fânului se manifestă cu precădere în rândul copiilor iar pe măsură ce aceştia cresc şi simptomele se reduc şi ulterior dispar. Vestea bună este că jumătate din oamenii care suferă de această alergie au constat faptul că într-adevăr simptomele lor se ameliorează odată cu înaintarea în vârstă. Un studiu realizat în Suedia  relevă că cel mai probabil simptomele nu mai apar în jurul vârstei de 50 de ani.

Însă există posibilitatea ca febra fânului să apară la persoanele de 30 – 40 de ani chiar dacă nu au suferit de ea în copilărie sau adolescenţă.

  1. Febra polenului nu mai este la fel de rea după ce a plouat pentru că apa spală polenul - parţial adevărat

Se pare că o ploaie uşoară sau moderată ajută într-adevăr la ameliorarea simptomelor, dar o ploaie mai puternică poate crea efectul opus. Atunci când datele privind asigurările medicale au fost analizate în Coreea de Sud, s-a constat că numărul persoanelor care au suferit de rinită alergică a crescut după ce avuseseră loc ploi torenţiale şi taifunuri.

  1. Febra fânului se manifestă mai mult în timpul zilei - parţial adevărat

Dacă suferi de febra fânului, probabil că sfatul standard este să stai în caz în timpul zilei. Însă lucrurile nu sunt atât de simple. Se pare că depinde de tipul de polen la care eşti alergic. Aşadar, este recomandat un test alergologic pentru a descoperi care anume este tipul sau care sunt tipurile de polen la care eşti alergic şi când este preponderent în natura acesta: ziua sau noaptea.

  1. Antihistaminicele pentru febra fânului provoacă somnolenţă - parţial adevărat

Acestea pot într-adevăr ameliora anumite simptome prin blocarea histaminei produsă de organism atunci când acţionează împotriva proteinelor din polen.

În prezent, antihistaminicele produse conform unei formule create între 1980 şi 1990 nu mai provoacă somnolenţă, însă cele care fac parte din „vechea generaţie” au acest efect, relatează BBC

Foto: Pixabay

 

Citește și: