Gandul
901 vizualizări 8 iul 2019

Shahzadi Devje, dietetician şi expert în diabet, a declarat pentru Global News că senzaţia constantă de foame ar putea reprezenta un simptom al unei afecţiuni.

„Senzaţia persistentă de foame este un simptom tipic diabetului, care este acompaniată, de asemenea, de senzaţia de sete, urinare frecventă şi oboseală. O creştere a apetitului a fost observată în cazul persoanelor care suferă de depresie şi alte afecţiuni psihiatrice. Este recomandat să discuţi cu medicul tău dacă suspectezi ceva de acest tip”, a declarat expertul.

Un alt dietetician, Abbey Sharp, din Toronto, a sugerat faptul că uneori oamenii au senzaţia de foame deoarece nu consumă alimente care să le ofere senzaţia de saţietate.

„În loc să te concentrezi pe un singur nutrient, încearcă să ai o dietă echilibrată. Optează pentru o cantitate suficientă de proteine - fasole, linte, tofu, peşte, ouă - în cadrul unei mese. Proteinele te ajută să îţi controlezi apetitul prin stimularea eliminării de hormoni în organism care te ajută să obţi senzaţia de saţietate”, a mărturisit Abbey Sharp.

De asemenea, Shahzadi Devje recomandă: „Nu evita sursele naturale de grăsimi, precum uleiul de măsline, nucile şi seminţele, avocado şi peştele. Grăsimile ajută la întârzierea digestiei, ceea ce înseamnă că mâncarea este păstrată în stomac o perioadă mai îndelungată - senzaţia de saţietate durează mai mult”.

Cauze posibile ale apariţiei senzaţiei de foame:

Mănânci prea repede - unii oameni mănâncă prea repede, dar de multe ori savurarea alimentelor reprezintă un element cheie.

„Când mănânci prea repede, corpul tău nu are prea mult timp la dispoziţie să îţi semnaleze creierul că eşti sătul. Procesul durează, în medie, 15-20 de minute”, a declarat Shahzadi Devje.

Ai nevoie de mai mult somn - ambii experţi sunt de acord cu faptul că somnul poate interveni în declanşarea semnalelor de foame ceea ce determină mâncatul în exces.

„Nu există niciun dubiu - o rutină decentă de somn te poate ajuta să previi senzaţia de foame persistentă, dar şi mâncatul în exces”.

Se pare că studiile au revelat faptul că o rutină a somnului nepotrivită contribuie pofta pentru mâncărurile de tip fast-food.

Nu mănânci destul

„În ciuda a ceea ce scrie într-un articol sau la ceea ce spune soacra ta, s-ar putea să ai nevoie de un număr mai mai mare de calorii ca să îţi menţi greutatea”, a menţionat Abbey Sharp .

Nu mănânnci „ceea ce trebuie” - carbohidraţii oferă senzaţia de saturaţie, dar şi proteinele, fibrele şi grăsimile fac acelaşi lucru.

Abbey Sharp recomandă consumarea carbohidraţilor simpli alături de fibre, proteine sau grăsimi.

Eşti prea stresat

„Factorii de stres contribuie la creşterea apetitului din cauza nivelului ridicat al hormonului specific - cortizol”, a declarat Shahzadi Devje.

Nu bei destule lichide - de multe ori senzaţia de sete este confundată cu cea de foame.

Abbey Sharp recomandă ca atunci când ai mâncat de curând, dar ai impresia că îţi este foame din nou, să bei un pahar cu apă pentru a vedea dacă senzaţia dispare.

Consumi calorii în formă lichidă - Shahzadi Devje spune că organismul nu detectează caloriile sub formă lichidă aşa cum o face în cazul celor din formă solidă.

Lichidele trec prin sistemul digestiv mult mai rapid decât alimentele solide, astfel încât senzaţia de saţietate va dispărea mult mai repede.

Foto: Pixabay

 

Citește și: