2489 vizualizări 10 ian 2020

Fostul consilier al liderului Dan Barna, Andrei Caramitru, a postat pe Facebook o serie de reforme care ar trebui implementate din punctul său d evedere, în sistemul de sănătate.

Reacţia lui Andrei Caramitru vine în contextul cazului Floreasca.

Printre măsurile propuse de Caramitru se numără plata asigurării de sănătate de către toţi cetăţenii, inclusiv de pensionarii cu venituri de peste 1200 de lei

„După tragedia de la spitalul de la Floreasca, ar fi cazul să facem o reformă serioasă în sistemul de sănătate. Prin care să câştige toată lumea - şi doctorii şi pacienţii.

Cum? Cam aşa:
* toată lumea sa plăteasca asigurare de sănătate. Nu doar angajaţii. Şi cei pe pfa şi drepturi de autor (nu practic 0 ca acum), pensionarii (peste o anumită pensie de exemplu 1200 lei)
* Sa poţi deconta plata şi la spitalele şi clinicile private (pana la un nivel - plăteşti doar ce e extra ca serviciu acolo)
* Vrei servicii premium la stat - poţi plăti extra (dar nu şpagă ci pe factura). Doctorii pot lua un procent din asta ca bonus. Însă - atenţie - regula e ca serviciile de baza sunt incluse. Cine mai cere, dă sau oferă şpagă sau ceva - puşcărie direct
* Asigurările private sunt pentru serviciile extra. Spitalele private trebuie sa le accepte (acum nu vor pentru că prefera abonamentele lor ca sa nu depindă de asiguratori - nu e ok)
* Oricine poate alege ca banii plătiţi pentru asigurarea de baza sa fie gestionaţi de o firma de asigurare privată. Casa nationala sa nu mai aibă monopol. Asta înseamnă ca asiguratorii privaţi pot impune standarde de cost şi calitate la stat şi la privat pentru decontare
* Doctorii câştiga din aşa ceva - însă trebuie sa accepte o reducere a baronizării. Limite de 2 mandate pentru un rol de management. Şi obligativitatea de a accepta in sistem pe cei cu studii medicale in UE, SUA etc.

Pe scurt - cam toată lumea câştiga dacă facem aşa ceva. Bani mai multi la buget dar controlaţi strict de firme private. Stimulăm şi servicii mai bune la stat, şi investiţiile in sistemul privat de sănătate.

Draga guvern şi majoritate din parlament - aveţi curaj? Aveţi viziune? Hai cu planuri şi schimbări de legislatie”, a declarat Anfrei Caramitru.

 

 

Citește și: