1872 vizualizări 15 ian 2019

Ai 20 de ani? Aceasta este vârsta ideală pentru a începe programele de investigaţii şi analize anuale recomandate adulţilor. Toate acestea în contextul în care obezitatea, diabetul, infarctul şi cancerul sunt boli grave care apar încă de la vârste tinere. Dacă sunt depistate la început, pot fi vindecate sau ţinute sub control mult mai uşor decât în stadii avansate. Vezi mai jos o listă a analizelor recomandate la început de an.

Analize pentru femei: Ecografia mamară

“În cazul femeilor, înaintea vârstei de 40 de ani, se recomandă ecografia mamară. Acum, folosim scanarea volumetrică automată a sânului, care este o ecografie tridimensională. Este similară mamografiei: personalul medical captează imaginile, iar doctorii le interpretează. Această metodă oferă o mai bună vizibilitate a ţesutului mamar. Este o metodă ultrasonografică avansată”, recomandă expertul de top în programe de check up, medicul Gonca Gul Atalay.

Analize obligatorii pentru fumători

De asemenea, medicii recomandă, în plus, celor care fumează mai mult de 30 de pachete de ţigări pe an o tomografie cu doză mică de radiaţii. Dacă fumătorul renunţă la acest viciu, consumul de tutun, investigaţia trebuie făcută timp de 15 ani după renunţarea la fumat.

Tomografia cu doză mică de radiaţii nu este recomandată doar fumătorilor, ci şi celor care au avut afecţiuni pulmonare, infecţii, boli obstructive, astm, alergii, pentru că oferă o mai bună vizibilitate decât radiografia toracică.

Ficatul gras

Un alt organ ţintă al programelor de check up este şi ficatul, steatoza hepatică fiind frecventă. Pentru a investiga ficatul gras, se recomandă testele de sânge ale funcţiei ficatului, ecografia şi eventuale investigaţii suplimentare dacă există suspiciuni de ciroză.

Ecografia abdominală oferă informaţii şi despre pancreas, iar dacă medicii constată ceva în neregulă, pot recomanda teste de sânge şi efectuarea markerilor tumorali.

Citeşte continuarea pe CSID!

Foto: Hepta

Citește și: