528 vizualizări 9 iul 2019

Fenomenul, cunoscut sub numele de bullying, este larg răspândit în România. Bullying-ul este definit, pe site-ul UNICEF, ca fiind „un comportament ostil/de excludere şi de luare în derâdere a cuiva, de umilire. Un copil este etichetat, tachinat, batjocorit în cercul său de cunoştinţe sau de către colegi care îl strigă într-un anume fel (făcând referire la aspectul fizic sau probleme de ordin medical/familial). Uneori aceste tachinări se transformă în îmbrânceli sau chiar, în unele cazuri, în atacuri fizice”.

În fiecare zi, în România, zeci de mii de elevi sunt agresaţi verbal şi fizic de către colegii lor, potrivit unui studiu prezentat de organizaţia Salvaţi Copiii.

Termenul de bullying are, potrivit psihologului Anca Maftei, ca şi componente foarte multe tipuri de comportamente agresive. „Ce îi determină? E un subiect foarte larg. În psihicul uman nu ne referim doar la sfere conştiente, deoarece mult din ceea ce noi întreprindem se află în inconştientul nostru şi mai ales în inconştientul colectiv, cum îl numea Jung”, a declarat psihologul, într-un interviu acordat Gandul.info.

„Îi determină (pe agresori - n.e.) nevoia de validare, de atenţie, de iubire... pe care poate nu le primesc în familie”, a explicat Maftei. Alteori aceştia „ce văd acasă reproduc de cele mai multe ori în mediile lor de viaţă”, a adăugat psihoterapeutul.

Organizaţia Salvaţi Copiii a anunţat că România se situa pe locul trei în clasamentul celor 42 de ţări în care a fost investigat bullying-ul, potrivit unul raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Astfel, 17% dintre copiii de 11 ani au recunoscut că au agresat alţi elevi cel puţin de trei ori în luna anterioară, procentajul celor de 13, respectiv 15 ani, fiind de 23%. Totodată, datele arată că 3 din 10 copii sunt excluşi din grupul de colegi, 3 din 10 sunt ameninţaţi cu bătaia sau lovirea de către colegi, iar un copil din patru a fost umilit în faţa colegilor.

Foto: 123RF


 

Citește și: