Maria Bîrnaure
258 vizualizări 29 mai 2018

Ciclul menstrual regulat este dat de o balanţă hormonală. Femeile supraponderale sau obeze au niveluri mai crescute ale unui hormon numit leptină, care produce ţesutul gras. Acest lucru poate afecta balanţa hormonală şi poate conduce la scăderea fertilităţii, potrivit unui studiu prezentat de The Independent. 

Cantitatea şi distribuţia grăsimii corporale afectează ciclul menstrual prin întermediul unei serii de mecanisme hormonale. Cu cât mai multă greutate în exces şi mai multă grăsime abdominală, cu atât mai mare este riscul de apariţie a problemelor legate de fertilitate. 

Greutatea în exces, în special excesul de grăsime abdominală este asociat cu rezistenţa la insulită (atunci când corpul trebuie să producă mai multă insulină pentru a menţine nivelurile de zaharuri din sânge în limite normale) şi niveluri scăzute de globulină, hormon al sexului, o proteină care este implicată în procesul de reglare a hormonilor sexuali estrogen şi androgen. 

Acest lucru creşte riscul de menstruaţii neregulate, care, la rândul lor, contribuie la reducerea fertilităţii. Un studiu arăta că femeile obeze aveau şanse mai mici de a rămâne însărcinate în decursul unui an decât femeile cu greutate normală. 

Schimbările în balanţa hormonală pot conduce şi la creşterea riscului de anovulaţie, moment în care ovarele nu mai eliberează niciun ovul. Femeile cu un indice de masă corporală peste 27 sunt de trei ori mai predispuse la apariţia anovulaţiei decât femeile cu o greutate corporală normală. 

Totuşi, multe femei supraponderale produc ovule, însă cantitatea acestora este redusă. 

De asemenea, şi în cazul cuplurilor care recurg la fertilizarea in vitro şansele ca o femeie supraponderală sau obeză să dea naştere unui copil viu sunt mai mici decât în cazul unei femei cu greutate normală. Şansele scad cu 9% în cazul femeilor supraponderale şi ajung să scadă până la 20% în cazul celor obeze. 

Obezitatea este asociată scăderii fertilităţii şi în cazul bărbaţilor. În acest caz este vorba despre o combinaţie de factori: probleme hormonale, disfuncţii sexuale sau alte boli asociate obezităţii cum ar fi diabetul de tip 2 şi apneea, ambele asociate cu niveluri scăzute de testosteron şi probleme de erecţie. Se estimează că 10 kilograme în plus reduc cu 10% fertilitatea masculină. 

Citește și: