Alexandra Mortu
1278 vizualizări 8 aug 2019

Ce este criptosporidioza?

Criptosporidioza este cauzată de parazitul numit Cryptosporidium. O persoana poate contracta parazitul pe cale orală.

„Practic este transmitere fecal-orală. Acesti tip de transmitere este cauza numărul 1”, a declarat pentru Health doctorul Waleed Javaid, director în cadrul departamentului de prevenire a infecţiilor şi controlarea lor la Spitalul Mount Sinai din New York.

Prin urmare, dacă cineva care a asuferit de diaree în ultimele zile se hotărăşte să sară în piscină, reminiscenţe ale „afecţiunii” pot rămâne în apă şi astfel alţi utilizatori ai piscinei pot fi infectaţi.

Cei mai mulţi oameni care contractează parazitul dezvoltă o formă uşoară a bolii.  Printre simptome s-ar putea regăsi şi: diareea şi disconfortul abdominal. Dar unii oameni pot dezvolta forme mai grave, mai ales cei care au un sistem imunitar la slab. În cazul acestora, vor suferi de diaree mai multe zile decât cei care au un sistem imunitar mai puternic.

Pentru persoanele cu un sistem imunitar mai slab, diareea se poate manifesta pe o durată de până la 3 săptămâni.


Ce poţi face pentru a te proteja de parazit?

În primul rând, asigură-te că piscinile publica pe care le frecventezi sunt unele curate, bine întreţinute.  Doctorul Javaid a sugerat frecventarea locurilor care au standarde înalte când vine vorba de igienă.

Acest lucru este important pentru toţi cei care vor să meargă la piscină dar mai ales pentru cei care sunt mai susceptibili bolii.

De asemenea, fii atent dacă în preajma piscinelor se află animale, fie că e vorba de una publică, sau de una particlară, a unui vecin, rude etc., deoarece parazitul poate fi transferat şi de la animal la om. 

 

Citește și: