Alexandra Mortu
659 vizualizări 9 iul 2019

„Opt ore de somn sunt esenţiale pentru ca un organism să funcţioneze la capacitatea normală”, a declarat doctorul Janette Nesheiwat pentru publicaţia Greatist.

„Efectele lipsei de somn au fost comparate cu cele pe care le are alcoolul”, a continuat aceasta.

Un studiu referitor la efectele lipsei de somn a revelat faptul că după 17-19 ore fără somn, participanţii şi-au desfăşurat activităţile mai rău decât o persoană cu o alcoolemie de 0,5% iar după alte câteva ore fără somn, activităţile au fost performate la nivelul unei persoane cu o alcolemie de 1%.

Somnul şi memoria

„Pe scurt, somnul consolidează memoria. O mare parte din informaţia pe care o absorbi atunci când eşti treaz este procesată în timp ce dormi”, a menţionat doctorul David Greuner, membru al Asociaţiei Chirurgicale NYC.

„Nu doar memoria îţi este alterată, dar abilitatea de a rezolva probleme este de asemenea afectată, în plus, şi modul în care reacţionezi, atenţia, concentrarea şi gândirea. Creierul nu este pe atât de eficient pe cât ar fi trebuit”, a continuat acesta.

Într-un studiu din 2013 făcut de Universitatea Berkeley s-a descoperit faptul că în timpul somnului amintirile esenţiale sunt transferate de la nivelul memoriei pe termen scurt la nivelul memoriei pe termen lung. Când ai un somn de proastă calitate, acele amintiri nu sunt mutate în cortexul prefrontal pentru a fi „înmagazinate”, deci sunt uitate.

„Atunci când faci o noapte albă - chiar şi doar una - lipsa somnului poate avea efecte enorme asupra minţii şi organismului”, a declarat doctorul David Greuner.

Destabilizarea ritmului cicardian

Ritmul cicardian reprezintă ciclul de funcţionare al organismului. Spre exemplu, el este cel care te anunţă când trebuie să te trezeşti, când trebuie să dormi etc.

„Corpul transmite mesaje hipotalamusului pe perioada întregii zile, ulterior el eliberează hormonii ce declanşează starea de oboseală, senzaţia de foame etc.”, a explicat David Greuner. „Dacă stai treaz toată noaptea, aceste mesaje devin ca nişte lovituri, determinându-te să te simţi teribil”, a continuat expertul.

Deci nu doar că te vei simţi obosit, ci vei resimţi o senzaţie acută de foame, vei fi agresiv, vei avea tot felul de stări. Şi, în plus, şi obiceiurile alimentare sunt afectate.

„Lipsa somnului afectează obiceiurile alimentare şi metabolizarea glucozei. În fapt, nivelul grelinei (hormon care declanşează senzaţia de foame) creşte, în timp ce nivelul leptinei scade (hormon care declanşează senzaţia de saţietate)”, a explicat Kimberly Fenn, profesor de psihologie la Universitatea Michigan.

„Deci, după o noapte albă, senzaţia de foame este mai acută decât de obicei iar senzaţia de saţietate este mult mai redusă. În plus, organismul îşi pierde din abilitatea de metabolizare a glucozei, proces asemănător cu cel specific stării pre-diabetice”, a continuat aceasta.

Când nopţile albe devin un obicei

Problemele fizice şi mentale apar la scurt timp după deprivarea organismului de somn.

Dar dacă nopţile albe devin un obicei, efectele de înrăutăţesc: nivel ridicat de stres, diabet, obezitate, risc de atac cerebral, tensiune şi depresie, potrivit explicaţiilor oferite de doctorul Kimberly Fenn.

Dacă totuşi ai făcut o noapte albă, specialiştii recomandă:

1. Evită consumul excesiv de cafea

2. Bea mai multă apă

3. Mănâncă sănătos

4. Încearcă să tragi un pui de somn dacă ai timp

Dacă ai grijă de organismul tău, recuperarea după o noapte nedormită va dura mai puţin, însă, uneori, e nevoie chiar şi de câteva săptămâni.

Foto: Pixabay

 

 

Citește și: