Departamentul Social - Mediafax
3276 vizualizări 30 ian 2019

Sorina Pintea a anunţat că, în perioada epidemiei de gripă, cursurile nu vor fi suspendate, iar vacanţa care începe luni este binevenită.

“Evoluţia gripei este influenţată de aglomeraţii mai puţine, iar vacanţa de săptămâna viitoare credem că poate să influenţeze în bine, cu condiţia ca în această perioadă, copii să evite colectivităţile,” explică Pintea.

În ciuda faptului că există o circulaţie mai intensă a virusului gripal în regiunile de Sud şi Sud-Est, problemele în şcoli sunt punctuale, astfel încât acestea nu vor fi închise.

Ministrul Sănătăţii a amintit că, pentru a fi închisă o unitate de învăţământ, trebuie ca nivelul absenţelor să ajungă la 20%. Decizia de a suspenda cursurile într-o clasă sau într-o şcoală aparţine Inspectoratului Şcolar, pe baza recomandărilor venite de la Direcţiile de Sănătate Publică.

Şi managerul Institutului "Matei Balş", Adrian Streinu-Cercel se bucură că vine vacanţa intersemestrială.

“Slavă Domnului, că o să vină o vacanţă! Scurtă sau lungă nu are importanţă,” spune Streinu-Cercel. ”Dacă lumea înţelege să nu-şi ia copiii şi să nu-i ducă în malluri este un lucru bun. Dacă nu înţeleg acest lucru, atunci ne vom aştepta să avem alte îmbolnăviri. Recomandarea noastră este ca în această perioadă să-i ducă la bunica sau bunicul, nu în mall-uri, unde aglomeraţia este foarte mare.”

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu atrage atenţia că părinţii sunt responsabili să insiste cu respectarea regulilor de igiwenă şi cu primul triaj: la primele semne de boală, să ducă copilul la medic.

”Inspectorul şcolar de la Bucureşti, inspectorul şcolar general, doamna profesor Neacşu, când ne-a raportat situaţia, cu asta a început: în toate şcolile avem apă şi săpun. Cred că e responsabilitatea directorului de şcoală, a profesorilor de acolo, a autorităţilor locale,” a declarat  Andronescu, la Digi24.

”Solicitarea noastră se adresează în primul rând părinţilor. Copilul pleacă dimineaţa de acasă, părintele îl poate vedea. Dacă este perfect sănătos, îl duce la şcoală. Dacă dă semne că ceva e în neregulă, se duce la doctor. E primul triaj, cel de acasă, pe care-l face părintele. Apoi ne asigurăm că, în fiecare dimineaţă din această săptămână şi la prânz - pentru că avem şcoli care funcţionează în două schimburi - să facem triajul la şcoală. (...) Igiena aceasta intimă, să te speli pe mâini, să foloseşti apa şi săpunul, sunt primele lucruri pe care un părinte îl învaţă pe copil.”

Ministerul Sănătăţii a mai transmis tuturor spitalelor din ţară recomandări suplimentare, odată cu declararea epidemiei de gripă şi atrage atenţia că se vor face controale pentru a constata dacă limitarea accesului vizitatorilor este respectată.

”Au mai fost transmise recomandări suplimentare - limitarea accesului vizitatorilor în mod real în toate unităţile sanitare, special în secţiile cu risc, refacerea urgentă a stocului cu antivirale necesare tratamentului infecţiilor respiratorii acute, instituirea terapiei antivirale imediat după internare la toţi pacienţii care prezintă tabloul clinic compatibil cu gripa, instituirea tratamentului cu profilactic la contacţii pacienţilor internaţi, vaccinarea urgentă a personalului medical rămas nevaccinat, refacerea stocurilor de echipamente de protecţie şi utilizarea corespunzătoare a acestora, refacerea urgenţă a stocurilor cu antiseptice şi dezinfectate pentru asigurarea igienei riguroase a mâinii şi suprafeţelor”, a precizat Sorina Pintea, în cadrul unei conferinţe de presă.

Institutul Naţional de Sănătate Publică va reaminti unităţilor sanitare procedurile privind managementul contacţilor, al focarelor şi cazurilor severe de gripă.

Deşi este tardiv, Ministerul a comandat, suplimentar, 30.000 de doze de vaccinuri, care vor fi distribuite, începând de joi.

”La nivelul Ministerului Sănătăţii, din cele 1.300.000 de doze achiziţionate pentru populaţia din grupele de risc, au fost vaccinate 1.287.250 de persoane până marţi. Ministerul Sănătăţii a comandat suplimentar 30.000 de vaccinuri care începând de mâine vor fi distribuite în ţară la direcţiile de sănătate publică ce au solicitat acest lucru,” a mai spus Pintea.

Deocamdată, u se pune problema instituirii carantinei în România din cauza circulaţiei virusului gripal, a anunţat directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, evoluţia epidemiei fiind considerată normală.

"Nu se pune problema de carantină, carantina este adoptată în situaţii extreme, situaţie pe care nu o trăim, trăim o situaţie normală, dacă vreţi gripa aşa evoluează câteodată, în număr mai mare de cazuri faţă de sezoane anterioare. Carantina e o masură adoptată extrem de rar, decisă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, de obicei. Există un regulament, tratat internaţional care stipulează aceste lucruri", a declarat Adriana Pistol, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Gripa a provocat moartea a 55 de români, de la începutul sezonului, dar 50 dintre ei sufereau şi de alte boli, alţi cinci pacienţi decedaţi nefiind cunoscuţi şi cu alte afecţiuni.

"Specialişii spun că virusul gripal va circula intens până în martie, apoi se va estompa, dar măsurile de precauţie trebuie ţinute până în aprilie. Aşteptăm cifrele pentru cea de-a treia săptămână, lucru care nu schimbă cu nimic măsurile deja transmise, nu vor fi măsuri suplimentare. Nu ne aştepăm la o scădere a circulaţiei virusurilor în următoarele două săptămâni," a mai spus ministrul Sănătăţii.

Sezonul trecut, 129 de oameni au murit din cauza gripei, ultimul deces fiind înregistrat în luna mai 2018.

GHID VIDEO ORGANIZAŢIA MONDIALĂ A SĂNĂTĂŢII. CUM SĂ TE SPELI CORECT PE MÂINI

foto: Hepta

 

Citește și: