Diana Grigore
221 vizualizări 10 mai 2019

Potrivit iniţiatorilor, senatorul USR Adrian Wiener şi deputatul USR Tudor Rareş-Pop, peste 700 de localităţi nu au încă un cabinet cu medic de familie.

„Situaţia actuală a acestei specialităţi în România este una îngrijorătoare. Sunt peste 700 de localităţi fără medici de familie iar vârsta medie a acestora este de 57 de ani. Se estimează că în următorii 10 ani vor pleca din sistem, prin pensionare, 30% din cei 11.000 de medici de familie din România. Accesibilitatea la sistem rămâne una dintre cele mai slabe din Europa”, prevede expunerea de motive a proiectului de lege.

Parlamentarii USR mai susţin că „aproape jumătate din populaţia ţării trăieşte în mediul rural unde principalul acces la sistemul de sănătate, adesea singurul, este prin intermediul medicului de familie”.

În acest context, ei propun modificarea Legii nr.95 din 14 aprilie 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, astfel: „Sumele alocate pentru finanţarea asistenţei medicale primare se stabilesc pe baza obiectivelor politicii naţionale de sănătate publică şi nu pot fi mai mici de 8% din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate”, prevede modificarea adusă articolului 86 din Legea.

Şi articolul 74 (1) este modificat în felul următor: „Autorităţile administraţiei publice locale acordă facilităţi şi stimulente aferente instalării unu medic, înfiinţării şi funcţionării cabinetului de medicină de familie, în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare”.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii privind reforma în domeniul sănătăţii a fost înregistrată la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.

 

Citește și: