119 vizualizări 31 ian 2020

„Această alertă înseamnă că OMS recomandă tuturor statelor membre să adopte măsuri care diminuează posibilitatea intrării într-o ţară a unei persoane care a fost infectată cu coronavirus. Dar dacă, totuşi, acest lucru s-a întâmplat, persoana respectivă să ia măsuri să limiteze răspândirea. Sunt elemente importante care sunt prevăzute în OMS”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Nelu Tătar, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Potrivit reprezentantului Ministerului, chiar dacă Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat virusul din China urgenţă la nivel global, România păstrează măsurile pe care le-a adoptat iniţial.

„Rămân aceleaşi măsuri luate de la început (pentru coronavirus, n.r.). Noi nu avem niciun caz confirmat, am verificat procedurile prin cazurile care s-au prezentat şi la Cluj şi la Bucureşti în aeroport şi am văzut că funcţionează. Avem cele 5 centre - Timişoara, Cluj. Bucureşti şi Târgu Mureş. Pregătim acum şi Iaşi. (...) „Matei Balş” va primi primele 10 cazuri, în care refacem sau reaşezăm procedurile în funcţie de virulenţa coronavirusului”, a mai spus Nelu Tătar.

La nivelul României, măsurile luate de autorităţi în privinţa coronavirusului sunt: dotarea celor cinci centre din ţară cu toate kit-urile necesare diagnosticării rapide a infecţiilor, achiziţia de ventilatoare pentru spitalele judeţene (pentru fiecare spital judeţean câte un ventilator, iar pentru centrele de boli infecţioase - câte trei), chestionarele din aeroporturi.

Virusul din oraşul chinez Wuhan reprezintă o urgenţă de nivel global, a anunţat joi seară Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), în condiţiile în care epidemia se extinde în afara Chinei.

Ulterior, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a spus la Digi24, joi, că se lucrează la constituirea unor „stocuri de echipamente de protecţie, de măşti şi de echipamente medicale”, care sunt necesare pentru gestionarea posibilei extinderi a coronavirusului în România.

În România nu avem niciun caz confirmat.

Conform celui mai recent bilanţ anunţat de autorităţile chineze, pe teritoriul Chinei se înregistrează 171 de decese generate de coronavirus şi 8.137 de cazuri confirmate. Virusul s-a extins în cel puţin alte 18 ţări, unde au fost semnalate cazuri de transmitere de la om la om.

 

Citește și: