Departamentul Social - Mediafax
1020 vizualizări 18 ian 2019

Ministrul Sănătăţii Sorina Pintea avertizează că ne aflăm în pragul unei epidemii de gripă, după ce - săptămâna trecută - numărul îmbolnăvirilor a depăşit estimările.

“În acest moment putem spune că suntem în pragul unei epidemii de gripă, având în vedere că săptămâna trecută numărul de cazuri de îmbolnăviri a depăşit numărul de cazuri estimate, este vorba de săptămână epidemică. Dacă trei săptămâni la rând avem acest timp de săptămâni epidemice, atunci putem vorbi despre o epidemie,” a declarat ministrul Sănătăţii.

“În cursul zilei de ieri (joi - n.red.), m-am întâlnit cu specialiştii din cadrul Ministerului Sănătăţii, în aşa-zisul Comitet de gripă şi am transmis în teritoriu, Direcţiilor de Sănătate Publică, cât şi Ministerului Educaţiei, măsurile pentru această perioadă, pentru a evita circulaţia virusului gripal.”

Printre aceste recomandări se numără:

- Consultarea medicului de familie la primele simptome de gripă, pentru a stabili o eventuală spitalizare;

- Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomele gripei;

- Respectarea etichetei tusei si strănutului (utilizarea de batiste de unica utilizare sau tuse/stranut la nivelul părţii interne a articulaţiei cotului);

- Igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;

- Purtarea echipamentului de protecţie adecvat (măşti, mănuşi, halate) de către vizitatori şi personalul medical din spitale;

- Continuarea vaccinării antigripale.

De la debutul sezonului 2018-2019, au murit 15 persoane din cauza virusului gripal.

Săptămâna trecută, numărul cazurilor de infecţii respiratorii acute a crescut cu peste 20% faţă de nivelul aşteptat. Având în vedere caracterul epidemic al ultimei săptămâni, specialiştii au declarat debutul sezonului gripal.

“Ne putem aştepta la o creştere semnificativă a numărului de îmbolnăviri în următoarele săptămâni. Am cerut autorităţilor de sănătate publică locale să monitorizeze evoluţia situaţiei epidemiologice la nivel judeţean. Inspectoratele şcolare vor recomanda triajele epidemiologice zilnice în colectivităţi - şcoli, grădiniţe, creşe. DSP-urile vor fi informate zilnic asupra numărului de îmbolnăviri depistate, pentru a realiza o evaluare locală şi a stabili măsurile necesare pentru limitarea răspândirii virusului gripal,”  transmite Ministerul Sănătăţii printr-un comunicat.

Numărul total de viroze respiratorii acute în săptămâna precedentă a fost de 90.963, cu 21,3% mai mare faţă de 2018. S-au înregistrat 1.155 cazuri de gripă clinică, faţă de 80 cazuri în aceeeşi perioadă din 2018 .

Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 1.300.000 de doze de vaccin antigripal şi până în acest moment, au fost vaccinate prin cabinetele medicilor de familie 1.244.299 de persoane din categoriile de risc, care beneficiază de vaccinare gratuită. Restul de 55.701 vaccinuri se află în cabinetele medicilor de familie sau în stocul DSP. Ministrul Sănătăţii a cerut o situaţie cu numărul de doze suplimentare solicitate de medicii de familie pentru a analiza necesitatea achizitionarii de noi vaccinuri.

Cea mai eficientă metodă de a evita îmbolnăvirea este vaccinarea

Vaccinarea antigripală este importantă chiar şi în luna ianuarie, apreciază preşedintele Societăţii Române de Microbiologie Alexandru Rafila.

“Vaccinarea este potrivită şi acum, în luna ianuarie, pentru persoanele care nu au reuşit să se vaccineze până în momentul de faţă. Este o durată între momentul vaccinării şi apariţia protecţiei. Practic cu cât mai repede, cu atât mai bine. (...) Faţă de anul trecut, sezonul a apărut mai precoce, cazurile de gripă au apărut în număr mare mai devreme, dar de obicei acest lucru nu înseamnă că sezonul va fi mai rău, ci că probabil va fi mai scurt decât cel de anul trecut,” consideră Rafila.

“Este important să ne vaccinăm la începutul sezonului, adică septembrie, octombrie, noiembrie,” adaugă preşedintele Asociaţiei Române pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie, Valeria Herdea. ”Nu e o problemă dacă ne vaccinăm şi acum, dar este bine să conştientizăm faptul că un vaccin îşi face efectul cam în două săptămâni. Avem nevoie de o perioadă în care organismul nostru să dezvolte imunitatea faţă de virusul gripal.”

Vaccinarea este recomandată în special pentru pacienţii care au afecţiuni cronice, boli respiratorii, diabet, dar şi pentru toate persoanele de peste 65 de ani, femeile gravide şi copiii de peste şase luni.

În farmacii există două tipuri de vaccinuri, vaccinul trivalent şi tetravalent.

“Unul dintre vaccinuri - trivalent - conţine antigene provenite de la două tipuri de virus gripal A şi un tip de virus gripal B, iar celălalt - vaccinul tetravalent - conţine două variante ale virusului gripal A şi două ale virusului gripal de tip B. E mai acoperitor. Începând de la anul va fi singurul vaccin disponibil pe piaţă. Eficienţa acestuia a fost dovedită,” a explicat Alexandru Rafila.

“Să avem grijă de igiena personală. Să ne suflăm nasul în batistă şi să avem batistă de unică folosinţă. Să ne spălăm pe mâini întotdeauna, mai ales după ce venim de afară şi nu în ultimul timp să ne vaccinăm. Vaccinarea rămâne metoda principală pentru prevenţia virozelor şi în special al gripei,” insistă şi Valeria Herdea.

“În cazul copiilor, este important să-i ţinem acasă două sau trei zile. Să primească tratament simptomatic, adică care scade febra şi hidratează copilul. Să le dăm un antiinflamator, la recomandarea medicală, şi SĂ NU DĂM ANTIBIOTICE fără ca acel copil să fie văzut şi examinat de un medic.”

 

Citește și: