396 vizualizări 26 dec 2019

Legea reglementează cadrul legal privind marketingul înlocuitorilor laptelui matern şi promovarea alăptării, inclusiv furnizarea de informaţii într-o formă adecvată.

„Ministerul Sănătăţii are responsabilitatea informării populaţiei în ceea ce priveşte nutriţia sugarilor. Informarea se realizează prin intermediul instituţiilor aflate în subordinea şi în coordonarea sa. Orice fel de acţiuni de informare, educare, comunicare, inclusiv campanii de informare, educare, comunicare sau simpla tipărire şi distribuire de materialele de informare, educare, comunicare, referitoare la nutriţia sugarilor, pot fi organizate şi desfăşurate numai cu avizul Ministerului Sănătăţii”, se arată în proiect.

Avizul trebuie solicitat de către iniţiatorul campaniei de comunicare, cu cel puţin 2 luni de zile înainte. Sunt vizaţi înlocuitorii de lapte matern, orice aliment lichid, semisolid sau solid pentru sugari în primele 6 luni de viaţă, biberoane, tetine.

Echipelor de marketing îi este interzis să contacteze, direct sau indirect, gravidele, mamele de sugari, membrii ai familiilor acestora ori angajaţii din spitale.

Personalul din cadrul sistemului de sănătate are obligaţia de a instrui mamele în privinţa alăptării şi a produselor vizate

„Prin armonizarea deplină a prevederilor legii cu legislaţia Uniunii Europene, actul normativ va putea fi pus în aplicare şi va produce efecte în limitarea reclamei comerciale agresive a produselor ce înlocuiesc laptele matern, favorizând creşterea ratei alăptării, îmbunătăţirea nutriţiei copilului şi scăderea riscului de apariţie a obezităţii. Vor fi ameliorate astfel importante probleme de sănătate public”, transmit iniţiatorii în expunerea de motive.

Amenzile pentru abateri sunt: de la 500 lei la 1.000 lei pentru persoanele fizice şi de la 5.000 lei la 100.000 lei în cazul persoanelor juridice.

Sursă FOTO: Pixabay / caracter ilustrativ

 

Citește și: