109 vizualizări 19 sep 2019

'România are nevoie de 144 de aparate de radioterapie. Avem în acest moment 32 funcţionale, Şi iată că autorităţile locale, Primăria Generală ajută România, ajută pacienţii. (...) Tratamentul pacientului bolnav de cancer este un tratament complex şi presupune tratament multimodal aşa cum spun medicii. Asta înseamnă chimioterapie, radioterapie. (...) Din păcate foarte mulţi pacienţi au nevoie de această procedură. Din păcate aşa cum spuneam lipesc încă multe aparate din România şi este extraordinar de important că aici acum avem un accelerator liniar", a declarat Sorina Pintea.

Ministrul Sănătăţii a precizat că începând cu luna noiembrie vor mai fi achiziţionate zece aparate care vor fi montate în diverse locuri din ţară prin Programul Băncii Mondiale, iar anul viitor încă zece aparate.

"Sunt 12 citostatice cu risc de discontinuitate pentru care deja am semnat autorizaţiile de nevoi speciale . Deja primele două citostatice din cele 12 au intrat astăzi în ţară. (...) Măsură pe care noi am propus-o respectiv suspendarea exporturilor pe o anumită perioadă considerăm că este cea mai bună . Categoric nu rezolvă problema în integralitate dar împreună cu o serie de alte măsuri cred că nu vom mai putea vorbi de dispariţia medicamentelor", a completat Sorina Pintea.

 

Citește și: