Roxana Din
244 vizualizări 10 iul 2019

„Este nevoie de un pact, este nevoie să finalizăm proiectele începute, vorbeam despre registrele de boală, despre registrele de pacienţi care sunt în implmentare cu finanţare europeană şi care vor asigura o predictibilitate în ceea ce priveşte nevoia de finanţare”, spune Sorina Pintea.

Ministrul Sănătăţii a spus despre acest pact că ar trebui să fie unul esenţial, întrucât sănătatea nu trebuie să mai fie un instrument în mâinile politicului. „Acccesul la medicamente depinde şi de finanţare şi de o înţelegere între toţi factorii, astfel încât ceea ce se discută să poată să fie aplicat întocmai în folosul pacientului. Sănătatea să nu mai fie folosită în scopuri politice”, informează ministrul.

Sorina Pintea a mai anunţat şi că, la acest moment, se poartă discuţii la nivelul ministerului în sensul introducerii unor noi molecule inovative. „Avem 21 de molecule pe lista de aşteptare, dar tot industria spunea că este nevoie de o definire foarte clară a clawbackului pentru că a devenit apăsator în acest moment”, a spus ministrul.

Ea a precizat şi faptul că, anul acesta, în Programul naţional de vaccinare a fost introdus şi HPV-ul. „Licitaţia este finalizată. Anul acesta vom putea începe vaccinarea HPV. Un alt pas mare înainte”, declară ministrul Sănătăţii.

În ceea ce priveşte lipsa unor vaccinuri sau tratamente cu care spitalele româneşti se confruntă, ministrul a identificat şi câteva probleme conexe care duc la aceste lucruri.

„Am identificat de exemplu două citostatice care existau în România, dar spitalele reclamau lipsa, nu făcuseră procedurile de achiziţie. La fel serul antiviperin care exista, a expirat la un moment dat în 31 mai, dar nimeni nu s-a gândit să ceară Departamentului de Hematovigilenţă sau productăroului dacă există un termen în care acesta poate fi folosit pentru că ceea ce adusese în România pe piaţă nu corespundea, practic producătorul a retras. Acum avem”, completează ministrul.

Sorina Pintea, despre evaluarea miniştrilor: Pacienţii trebuie să spună dacă trec evaluarea sau nu

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, miercuri, referitor la evaluarea începută în cazul fiecărui ministru, că în cazul ei, pacienţii sunt cei care decid dacă a trecut sau nu evaluarea. 

„Eu cred că pacienţii trebuie să spună dacă trec evaluarea sau nu. Până la urmă, am avut o foaie de parcurs legată de indicatorii-obiectivele din Programul de guvernare, precum şi alte lucruri pe care trebuie să le facem pentru sistemul de sănătate. Mă voi prezenta la această evaluare cu realizări pe Programul de guvernare, dar şi în afara programului de guvernare”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Sorina Pintea a adăugat, în acest context, şi faptul că se puteau face mai multe lucruri, însă „timpul a fost relativ scurt”.

„Nu poţi repara în doi ani-într-un an ceea ce nu s-a făcut de 30 de ani. Până la urmă, pe mine personal şi pe cei care lucrăm în minister ne interesează creşterea gradului de satisfacţie al pacientului. Tot ce facem facem pentru pacienţi”, a informat Pintea.

Ea a concluzionat spunând că reformele din sistemul medical vor continua. „Pe rând o să schimbăm din comisiile de specialitate pe cei care nu înţeleg că avem nevoie să lucrăm împreună pentru pacienţi, şi nu pentru ministrul Sănătăţii”, a conchis Sorina Pintea.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, sâmbătă, că începând din această săptămână va fi evaluată activitatea fiecărui minister în parte, precizând că membrii coaliţiei guvernamentale vor decide dacă se va face remaniere sau se va lua în calcul o restructurare.

 

Citește și: