Alexandra Mortu
880 vizualizări 15 mai 2019

Studiul făcut de cei de la Universitatea Rutgers este cel mai recent în acest domeniu în care se sugerează că şi bărbaţii au un ceas biologic care ticăie. Astfel, au fost analizate date colectate pe parcursul a 40 de ani, iar concluzia a fost că bărbaţii peste 45 de ani sunt mai puţin fertili iar femeile pe care le lasă însărcinate sunt supuse unui risc mai mare de preclampsie, diabet provocat de sarcină şi naştere înainte de termen.

Se pare că bebeluşii ai căror taţi sunt mai în vârstă sunt mai predispuşi să se nască înainte de termen sau chiar decedaţi iar de-a lungul vieţii vor avea o sănătate „mai slabă” sau o greutate mică la naştere. De asemenea, sunt predispuşi la probleme la inimă, defecte congenitale sau chiar cancer sau autism.

Cauza acestor efecte nu a fost delimitată întocmai, însă oamenii de ştiinţă consideră că de-a lungul timpului nivelul de testosteron scade – ceea ce ar sugera faptul că este mai bine să concepi un copil când eşti mai tânăr sau să apelezi la banca de spermă pentru a reduce riscurile atât în cazul mamei, cât şi în cazul copilului, relatează Daily Mirror.

„În timp ce e foarte cunoscut faptul că schimbările fiziologice care apar la femeile de peste 35 de ani pot afecta conceperea unui copil, sarcina şi chiar sănătatea bebeluşului, majoritatea bărbaţilor nu realizează faptul că şi vârsta lor înaintată poate avea acelaşi efect”, a declarat Gloria Bachmann, autor al studiului.

Foto: Pixabay

 

Citește și: