Roxana Din
91 vizualizări 9 oct 2019

România a înregistrat progrese considerabile în ultimii ani în lupta împotriva tuberculozei şi incidenţa este în scădere, însă, cu taote acestea, ţara noastră ocupă în continuare primul loc în UE la numărul de cazuri raportate, potrivit specialiştilor din domeniu.

Cele mai recente date epidemiologice, respectiv cele pentru 2018, indică o incidenţă globală a tuberculozei în România de 59,5 la 100.000 de locuitori, conform Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei. Prin comparaţie, la nivelul Regiunii Europene a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, incidenţa globală a tuberculozei a fost de 30 la 100.000 de locuitori, în 2017.

„Experienţa E-DETECT TB - un proiect pilot de screening al tuberculozei în România, confirmă necesitatea continuării campaniilor de depistare activă a TB, prin intermediul caravanelor mobile, în rândul grupurilor de populaţie cu risc crescut de îmbolnăvire şi transmitere a bolii. Acolo, incidenţa tuberculozei este în continuare mult peste media înregistrată în populaţia generală, din cauza particularităţilor acestor categorii de populaţie, care au de regulă acces limitat la asistenţă medicală. Este important pentru Programul Naţional de Supraveghere şi Control al Tuberculozei implementarea diagnosticului activ al TB la categoriile de risc, pentru a reduce riscul de infecţie tuberculoasă în populaţia generală.”, a declarat asist. univ. dr. Beatrice Mahler-Boca, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.

Activităţile de screening demarate în contextul proiectului pilot au fost realizate de specialiştii din Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” prin intermediul unei caravane mobile dotate cu radiografie digitală, diagnostic asistat de computer şi test de diagnostic molecular.

În urma acestor examinări, persoanele depistate cu tuberculoză au intrat într-un program de tratament şi monitorizare, în concordanţă cu ghidurile naţionale în vigoare.

România a încheiat, miercuri, proiectul pilot E-DETECT TB, care a fost lansat în 2016 la nivel european în şase state membre UE: Bulgaria, Italia, Marea Britanie, Olanda, România şi Suedia. Scopul colaborării între cele şase state a fost acela de a contribui la eliminarea, într-un final, a tuberculozei în spaţiul Uniunii Europene, prin intervenţii bazate pe dovezi, în vederea diagnosticării precoce a tuberculozei şi asigurării de asistenţă medicală integrată pentru grupuri de populaţie vulnerabile, cu acces dificil la servicii medicale.

În România, prin acest proiect s-a urmărit depistarea activă a tuberculozei în grupuri de populaţie vulnerabilă, expuse unui risc crescut de îmbolnăvire, care au inclus persoane fără adăpost, utilizatori de droguri, populaţie cu acces dificil la servicii medicale şi deţinuţi din Bucureşti şi zone din Muntenia şi Oltenia.

Proiectul pilot a primit finanţare de la Comisia Europeană, prin Agenţia Executivă pentru Consumatori, Sănătate, Agricultură şi Alimente. Valoarea totală a proiectului, în ţara noastră, este de 970.449 euro şi este co-finanţat de către Ministerul Sănătăţii, care a alocat 612.069 de euro.

Citește și: