Departamentul Social - Mediafax
970 vizualizări 25 ian 2019

"Suntem în pragul unei epidemii. Pentru a putea declara epidemie este nevoie de trei săptămâni la rând în care numărul cazurilor diagnosticate să fie mai mare decât numărul cazurilor estimate. Aşteptăm pentru săptămâna viitoare comunicatul Institutului Naţional pentru Sănătate Publică şi dacă numărul de cazuri diagnosticate va fi mai mare decât numărul de cazuri estimate, atunci vom putea spune că suntem în epidemie", a declarat Sorina Pintea.

Ministrul Sănătăţii a mai precizat că anul trecut pe vremea asta erau doar patru decese. În plus, Pintea a enumerat şi  măsurile pe care specialiştii doresc să le transmită din nou unităţilor spitaliceşti: refacerea urgentă a stocurilor virale în spitale, instituirea de tratament antiviral dacă pacientul internat prezintă simptome specifice, vaccinarea urgentă a personalului medical nevaccinat, refacerea urgentă a stocurilor de dezinfectanţi şi materiale de protecţie.

"Săptămâna aceasta, până în data de 23 ianuarie, numărul de cazuri de îmbolnăviri la nivelul unităţilor şcolare transmis Ministerului Sănătăţii de către Direcţiile de Sănătate Publică a fost de 5.823", a adăugat Pintea.

De asemenea, Pintea a declarat că nu va cere Ministerul Educaţiei suspendarea cursurilor din cauza gripei, pentru că fiecare clasă poate cere supendarea cursurilor dacă rata de absenteism depăşeşte 20%.

Ministrul Sănătăţii a anunţat că va achiziţiona 25.000 de doze suplimentare de vaccin pentru a face faţă situaţiei dificile. Sorina Pintea a subliniat că în ciuda faptului că vaccinul nu este obligatoriu, este recomandat ca populaţia să se proteje şi să facă vaccinul antigripal.

Pintea: Suntem în pragul unei epidemii de gripă

O femeie din Dâmboviţa, ultima victimă a gripei

O femeie de 33 de ani din judeţul Dâmboviţa, internată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte, a murit din cauza gripei, astfel numărul deceselor înregistrate la nivel naţional ajungând la 36.

Femeia era internată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte cu diverse afecţiuni.

”De la debutul sezonului gripal în judeţul Dâmboviţa, au fost transmise către Institutul Cantacuzino un număr de 11 probe recoltate de la pacienţi, din care pentru 10 a fost confirmat diagnosticul de gripă, 6 cu virus gripal tip AH1 si 4 cu virus gripal tip AH3. Toate aceste cazuri au fost înregistrate la persoane care nu s-au vaccinat antigripal. Reamintim populaţiei să respecte regulile de igienă personală şi colectivă, să evite locurile cu aglomeraţie umană, iar la primele semne de boală să se adreseze medicului de familie pentru stabilirea corectă a tratamentului. Nu este recomandat autotratamentul”, arată sursa citată.

În cadrul campaniei de vaccinare antigripală gratuită a grupelor cu risc, prin intermediul cabinetelor de medicină de familie au fost vaccinate 54.870 de persoane.

Pintea: Suntem în pragul unei epidemii de gripă

Tu ştii care e diferenţa dintre răceală şi gripă?

De foarte multe ori, tusea, strănutul sau durerile în gât nu ne pot indica decisiv dacă este vorba despre o gripă sau despre o simplă răceală, informează CSID. Totuşi, principalele simptome care fac diferenţa între cele două afecţiuni sunt:

În cazul răcelii - aceasta debutează cu stări de oboseală, strănut, dureri de cap şi de gât, urmate de creşterea consistenţei mucozităţilor nazale şi modificări de culoare a pielii, care capătă un aspect palid.

În cazul gripei - debutul este brusc şi violent. Febră, de 39-40 de grade, este deseori însoţită de stări de oboseală, tuse uscată, frisoane, dureri puternice de cap, dureri oculare şi roşu în gât. Febra poate dura de la 3 până la 5 zile. Tusea este şi ea prezentă şi poate avea o durată de manifestare până la două luni, persistând chiar şi după dispariţia celorlalte simptome. Durerile musculare sunt mult mai acute decât în cazul răcelii, iar frisoanele sunt însoţite de dureri abdominale şi ale oaselor, precum şi senzaţie de usturime a ochilor. Stările de greaţă şi vomă sunt, de asemenea, asociate gripei, iar în cazuri grave acestea pot evolua şi în alte probleme gastrointestinale.

Recomandări privind evitarea îmbolnăvirii cu gripă:

- Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripă;

-  Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;

- Respectarea etichetei tusei şi strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părţii interne a articulaţiei cotului);

- Igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;

- Purtarea echipamentului de protecţie adecvat (măşti, mănuşi, halate) de către vizitatori şi personalul medical;

- Continuarea vaccinării antigripale.

Foto: Hepta

Citește și: