Raluca Lazaroi
268 vizualizări 22 aug 2019

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că spitalele din România care nu au reuşit să folosească sumele alocate vor rămâne fără bani, sumele urmând să fie alocate către alte spitale, care au folosit banii şi unde există contracte.

„Din păcate în ultima perioadă discutăm foarte puţin despre pacient. Din punctul meu de vedere, un management este performant atunci când reuşeşte să aibă grijă de pacienţi. În spitale din ţară care nu vor utiliza toţi banii pentru investiţii (...) pentru că nu s-au făcut proceduri, nu au avut grijă de nevoile pe care le au, Ministerul Sănătăţii va redistribui aceste sume necheltuite acolo unde există contracte. Nu este o competiţie la cheltuit bani, este o competiţie la dotat spitale pentru a putea avea grijă de pacienţi. (...) Nu pot să vă spun o sumă exactă la a sumelor rămase necheltuite la nivelul ţării, dar în trimestrul trei vom face o analiză foarte clară şi acolo unde considerăm (...) că nu vor putea fi utilizaţi, o să redistribuim aceşti bani acolo unde există contracte semnate cu clauză suspensivă”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Ministrul Sănătăţii a explicat că va realiza şi o hartă a investiţiilor şi a serviciilor medicale care se fac în România, în sistemul medical fiind investiţi foarte mulţi bani. Sorina Pintea a spus că miercuri a avut loc deschiderea unei secţii de ortopedie şi a trei săli de operaţie la Spitalul Grigore Alexandrescu, iar joi, la Bistriţa, a fost deschisă una dintre cele mai moderne secţii ATI din România. De asemenea, săptămâna viitoare vor fi inaugurate alte investiţii la Timişoara şi Oradea.

„Am redeschis (miercuri – n.r.) o secţie de ortopedie şi trei săli de bloc operator la Spitalul Grigore Alexandrescu, urmează săptămâna viitoare alte investiţii la Timişoara, apoi la Oradea. Voi merge în toată ţara pentru că în sănătate s-au făcut foarte multe lucruri şi acestea sunt faptele. Această secţie (de ATI – n.r.) care respectă legislaţia, respectă circuite a fost inaugurată la Bistriţa”, a mai spus Sorina Pintea.

Una dintre cele mai moderne secţii ATI din România a fost amenajată în incinta Spitalului de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, cu o investiţie în valoare de 14 milioane de lei, bani de la Ministerul Sănătăţii şi Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud.

Sorina Pintea a adăugat că o hartă medicală va fi realizată în fiecare judeţ, aceasta urmând să conţină informaţii legate de investiţiile realizate şi de serviciile care se pot efectua.

Citește și: