Laura Cojocaru
467 vizualizări 9 oct 2018

Sondajul realizat de clinica privată precizează că mai mult de 40% dintre femeile care aleg fertilizarea in vitro au între 30 şi 35 de ani, iar peste 35% au între 20 şi 30 de ani. Accesul la informaţie este cel care face ca vârsta să scadă constant.

Cele mai multe dintre cuplurile care au participat la sondaj au mărturisit că au încercat să obţină o sarcină pe cale naturală timp de 5 ani, după care au apelat la un medic specialist.

 ”În principiu, dacă trece mai mult de un an de zile, timp în care s-a încercat obţinerea unei sarcini, dar fără rezultat, e momentul ca acel cuplu să vină la o consultaţie de specialitate. Există un set de analize, ambii parteneri sunt testaţi, tocmai pentru a vedea care este problema şi cum putem să o rezolvăm. Analizele ginecologice de rutină nu sunt suficiente în astfel de cazuri, e nevoie de o consultaţie la un medic care are competenţă în reproducerea umană asistată şi în infertilitatea cuplului”, susţine dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrică-ginecologie. Din păcate, multe cupluri ajung târziu la un astfel de cabinet tocmai pentru că nu ştiu că au nevoie de un specialist în infertilitate, această explicaţie fiind dată de peste 66% dintre cei care au răspuns la sondaj.

Infertilitatea este o boală clasată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pe locul 5 în topul dizabilităţilor la nivel global. În România, cifrele arată că unul din şase cupluri luptă cu infertilitatea, cele mai multe probleme înregistrându-se în cazul femeilor trecute de vârsta de 35 de ani. Conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică, rata de fertilitate în cazul femeilor cu vârste cuprinse între 30 şi 34 de ani, în anul 2017, a fost de 60,1 născuţi vii la 1.000 de femei din această categorie, la nivelul întregii ţări. Vârsta medie a mamei la prima naştere a fost, în 2017, de 27 de ani (în creştere de la 22 de ani, cât era în 1990).

Primăria Capitalei oferă vouchere pentru cuplurile care au nevoie de fertilizare in vitro. "În două luni şi jumătate, 510 cupluri au obţinut aprobarea pentru a primi vouchere pentru efectuarea procedurii de fertilizare in vitro, în cadrul Programului FIV - “O şansă pentru cuplurile infertile”, derulat de Primăria Capitalei, prin Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti." se arată într-un comunicat al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale, difuzat la sfârşitul lunii august. Proiectul “O şansă pentru cuplurile infertile” a fost aprobat de Primăria Capitalei în data de 28 martie 2018 şi se va derula până în decembrie 2019.

 

Citește și: