Daniela Timofti
960 vizualizări 21 ian 2019

Curtea de Apel Bucureşti a obligat, pe 17 ianuarie, Guvernul României, Ministerul Sănătăţii, CNAS şi Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) să-i acorde gratuit tratamentul necesar pacientului, potrivit reprezentanţilor APCR.

Alianţa susţine că instanţa a constatat că autorităţile din sănătate nu au respectat termenul de 90 de zile prevăzut atât de Directiva Consiliului 89/105/CEE, cât şi de Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 861/2014, în care trebuia finalizată evaluarea medicamentului în vederea includerii pe lista de compensate. Cererea de evaluare a medicamentului a fost depusă la ANMDM pe 23 iulie 2018 şi răspunsul trebuia dat până la 23 octombrie 2018, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

„Cel mai probabil, va exista un recurs din partea Statului Român, dar acesta nu va afecta sentinţa pronunţată pe cererea de ordonanţă preşedinţială deoarece, potrivit legii, aceasta are caracter executoriu imediat, astfel că pacientul va beneficia de tratament în perioada imediat următoare. Un potenţial recurs va fi judecat de instanţa supremă în 2-3 ani. Din experienţa proceselor similare câştigate în anii anteriori, Casa de Asigurări a pus efectiv în executare hotărârea în aproximativ o săptămână. Noi am formulat cererea de executare vineri 18 ianuarie,” a spus avocatul pacientului, Dan Cimpoeru.

Un pacient cu SCLEROZĂ multiplă şi-a câştigat ÎN INSTANŢĂ dreptul la tratament. Foto: Hepta

Problemele continuă: Multe medicamente care trebuiau să fie evaluate nu-s aprobate

De cealaltă parte, preşedintele APCR, Cezar Irimia, spune că această situaţie nu este singulară, pentru că la Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale sunt înregistrate câteva zeci de dosare de evaluare a unor medicamente inovative pentru tratarea unor boli grave, care au termenul depăşit. Preşedintele APCR susţine că nici nu se poate estima când anume vor fi finalizate.

“În octombrie 2015, ca urmare a demersurilor noastre judiciare, majoritatea medicamentelor care au făcut obiectul proceselor menţionate, au fost incluse pe lista medicamentelor compensate aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 720/2008, iar legislaţia a fost modificată corespunzător. După această „experienţă” - unică în Uniunea Europeană - am crezut că, în sfârşit, autorităţile responsabile au înţeles că pacienţii nu trebuie să-şi obţină tratamentul medical de la judecător, ci de la sistemul de sănătate. Din păcate pentru pacienţi, lucrurile nu s-au schimbat”, a declarat Irimia.

De asemenea, statul român ignoră în continuare legislaţia europeană în materie şi nu este în stare să-şi respecte nici măcar propriile sale reguli, susţine Cezar Irimia.

În perioada 2014 - 2015, cu sprijinul APCR, 165 de pacienţi diagnosticaţi cu cancer şi alte boli cronice şi-au câştigat dreptul la tratament dând statul în judecată.

Foto: Hepta

Citește și: