436 vizualizări 31 dec 2019

Declaraţia a fost făcută de Cepoi în contextul în care autoritatea pe care o conduce a suspendat procesul de acreditare a Spitalului Floreasca. Potrivit unor informaţii pe surse, la acest spital, nu au fost respectate protocoalele în cazul femeii care a ars pe masa de operaţie.

„Cultura utilizării protocoalelor în spitalele din România nu este la nivelul la care ar trebui să fie la această dată. Noi am analizat situaţia această la nivel internaţional, în studiul bibliografiei articolelor publicate şi am constatat că în multe ţări se întâmplă acest lucru. Spre exemplu, în Franţa, în 2018, au avut două astfel de cazuri şi că urmare autoritatea din Franţa, echivalentul Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate, a elaborat un ghid pentru gestionarea riscurilor asociate utilizării bisturiului electric. Lucru pe care îl vom face şi noi, împreună chiar cu specialiştii de la Floreasca, imediat după ce se finalizează partea de anchetă, când nu putem noi să participăm. Împreună cu colectivul de acolo vom analiza care au fost acuzele care au dus la această situaţie şi vom elabora un ghid pe care dorim să îl implementăm la nivel naţional, la toate spitalele care utilizează electrochirurgia”, a explicat Vasile Cepoi, marţi, la Digi 24.

Conform sursei citate, se recomandă ca, pentru toate situaţiile cu risc să fie instruit personalul medical, fiind realizate simulări a unor activităţi cu risc.

„Asta înseamnă o instruire permanentă şi o certificare permanentă a competenţei profesionale a fiecărui angajat din spital. Pentru că la această dată, din nefericire, competenţă profesională la noi este certificată formal, o dată prin diplomă de absolvire a unei specialităţi, prin certificatul de specialist, care nu îţi poate oferi competenţe pentru toată viaţă şi apoi printr-un număr de puncte pe care ţi-l aprobă Colegiul Medicilor, pentru faptul că ai participat la diferite conferinţe, lucru care nu are nicio legătură cu practică de zi cu zi din unitatea sanitară în care lucrezi. Noi spunem de mai multă vreme despre acest lucru şi vom colabora cu Colegiul Medicilor şi Ministerul Sănătăţii, să stabilim o modalitate de certificare a competenţei profesionale a fiecărui angajat din spital”, a explicat sursa menţionată.

Vasile Cepoi este de părere că Spitalul Floreasca trebuie să aibă un sistem propriu de autoevaluare a modului în care se respectă bunele practici.

„Suspendarea acreditării nu înseamnă că spitalul nu mai este acreditat, ci înseamnă că el va funcţiona, o perioada de timp, sub strictă supraveghere a ANMCS. După ce identificăm cauzele care au dus la apariţia acestui eveniment. Împreună cu noi vor stabili în cât timp pot remedia deficienţele pe care le vom constată şi vor raporta permanent modul de îndeplinire a lor. În cazul în care nu le îndeplinesc, în termenul stabilit, atunci se ridică acreditarea, adică spitalul nu va mai fi acreditat şi va trebui să între într-o nou procedura de acreditare, proces mult mai complex şi mai dificil de realizat”, a conchis sursa citată.

De altfel, marţi, pe uşa de la intrarea la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Floreasca este lipit un afiş al ANMCS, prin care se precizează că unitatea medicală este în curs de acreditare.

ANMCS a suspendat procesul de acreditare al Spitalului Floreasca după ce unitatea medicală nu a raportat în termen util faptul că o femeie a luat foc pe masa de operaţie şi, ulterior, a decedat.

Citește și: