Cristian Scutariu
678 vizualizări 15 apr 2018

Cu toate că evenimentul a fost îndelung discutat la TV şi în presa online la finalul jocului, cauza acestuia nu a fost atinsă nici măcar tangenţial. Reporterii ProSport prezenţi la meci în aproape toate sectoarele stadionului au reconstituit povestea care a dus la evenimentele de condamnat. 

Astfel, după cum se poate observa în poza de mai jos, în prima repriză la inelul superior de la tribuna a doua, mai mulţi suporteri FCSB au încercat să afişeze un banner cu mesajul FCSB = Steaua. Suporterii Peluzei SUD Steaua au anticipat o astfel de replică după mesajul pe care ei l-au afişat la jocul FCSB - CSU Craiova, astfel că încercarea fecesebiştilor a fost dejucată rapid. Pe gard a apucat să apară doar partea bannerului pe care scria ”FCSB”, restul mesajului fiind blocat de intervenţia steliştilor. Pânza a fost confiscată şi dusă în Peluza SUD, însă până la lămurirea incidentului, mai mulţi suporteri şi-au părăsit locul şi s-au îndreptat, în viteză, către sectorul în care suporterii FCSB au încercat afişarea mesajului.

 

Confuzia rapidiştilor şi excesul de zel al jandarmilor

Problema a fost că fanii Rapidului, din peluza nord a stadionului, nu au sesizat disputa şi au crezut că ultraşii stelişti îi atacă pe ei. A fost momentul în care mai mulţi giuleşteni au spart fără niciun efort barajul subţire de stewarzi nepregătiţi, baraj între peluză şi tribuna a doua, şi s-au ciocnic cu cei circa 15 stelişti care au ajuns până în cealaltă parte a terenului. 

În timp ce mesajul capturat de stelişti a apărut la Peluza SUD şi a fost afişat invers, după modul clasic de operare al celor din galerii, Jandarmeria a intervenit în forţă în zona în care s-au produs incidentele. Deşi s-au confruntat cu un număr redus de huligani violenţi şi scăpaţi de sub control, forţele de ordine au apelat din primele momente la gazele lacrimogene, în ciuda faptului că zona era populată cu spectatori paşnici, femei şi copii.

Stewarzii, nepregătiţi şi ”fricoşi”

Greu de explicat pentru nivelul de risc la care forţele de ordine au plasat meciul dintre Steaua şi Rapid, firma de pază aleasă de Clubul Sportiv al Armatei a părut să fie una adunată, în grabă, de pe străzi. Între Peluza SUD şi tribuna a doua, ca şi între galeria Rapidului şi spectatorii de la T2 au fost două cordoane de stewarzi care nu au opus nici cea mai mică rezistenţă în clipa în care ultraşii au vrut să iasă din sectoarele lor. Probleme au fost şi la tribuna VIP, acolo unde au existat mai multe discuţii aprinse între stelişti şi rapidişti, discuţii la care stewarzii, alertaţi de restul privitorilor, au refuzat să intervină. Vă reamintim, CSA a anunţat că paza evenimentului a costat circa 40.000 de euro, o sumă de circa trei ori mai mare decât cea pe care o alocă FCSB la un meci de cupă europeană, acolo unde forţele de ordine private sunt şi mai numeroase, dar şi mai bine pregătite. 

CITEŞTE CONTINUAREA PE PROSPORT

Citește și: