Laura Cojocaru
2421 vizualizări 31 ian 2019

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a fost notificată oficial, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF), despre prezenţa României pe lista de distribuţie a companiei ELKOPOL din Polonia, investigată de serviciile veterinare ca urmare a informaţiilor relevate de o anchetă media.

Potrivit presei poloneze, compania ELKOPOL tăia animale bolnave, iar carnea era amestecată cu cea provenită de la animale sănătoase.

Un jurnalist polonez a realizat o anchetă în cadrul companiei ELKOPOL: S-a angajat într-un abator, pe postul de măcelar şi a filmat cu o camera ascunsă practicile de acolo. Imaginile arată cum, noaptea erau aduse şi sacrificate vite bolnave, care nu puteau merge pe propriile picioare. Bucăţile de carne care păreau vătămate, erau înlăturate. A doua zi un veterinar punea ştampila de siguranţă, fără a controla carnea.

Motivul acestei practici este că o vacă bolnavă are un preţ de şase ori mai mic, decât cel al unei vite sănătoase. Un abator care sacrifică numai animale sănătoase are un câştig anual de 82.000 de euro, în timp ce unul care taie şi vaci bolnave câştigă aproximativ 580.000 de euro pe an.

Polonia este al şaptelea exportator de carne de vită din Uniunea Europeană. În 2017 a produs circa 558,500 de tone de carne de vită, scrie BBC .

În România, produsele companiei poloneze (carne de vită congelată) care fac obiectul anchetei au fost livrate către o singură firmă din judeţul Ilfov, anunţă ANSVSA.

”Inspectorii DSVSA Ilfov s-au deplasat la depozitul firmei respective, unde au identificat 1.434 de kg de produse provenite de la firma poloneză. Chiar în condiţiile în care doar o cantitate de 21,37 de kg a fost notificată prin SRAAF ca făcând parte din lotul incriminat, firma din România a decis să distrugă tot lotul provenit de la ELKOPOL. Întreaga cantitate a fost sechestrată oficial şi urmează a fi dirijată către neutralizare”, precizează ANSVSA.

Nicio cantitate din produsele firmei ELKOPOL nu a ajuns pe piaţă. Retragerea produselor acestei firme a fost decisă pe baza principiului precauţiei, neexistând certitudinea efectuării inspecţiei post-mortem a carcaselor.

Firma ELKPOL a mai livrat produse din carne în Estonia, Spania, Finlanda, Franţa, Ungaria, Lituania, Portugalia şi Suedia.

FOTO: Captură
Citește și: