48 vizualizări 11 oct 2019

„Tableta este puţin diferită de tableta care va funcţiona în ţară, în sensul că AEP, în afară de faptul că vrea să fluidizeze procesul de vot, a ales şi varianta paperless, fără hârtie. În acest moment, listele vor fi generate doar pe tabletă. Pentru prima dată se va folosi semnătură digitală pe ecranul tabletei”, anunţă Ovidiu Oproaica, director în cadrul AEP.

Potrivit acestuia, în secţiile de votare din diaspora vor fi prezenţi mai mulţi operatori de tabletă, astfel încât să nu se formeze cozi. Alegătorul prezintă buletinul operatorului care va scana documentul, iar într-o „fracţiune de secundă” votul se validează, iar cetăţeanul figurează în baza de date că şi-a exercitat deja dreptul la vot, a explicat Oproaica.

Ulterior, alegătorul va semna tot pe tabletă, cu un stilou special.

„Minimul de tablete este de 2. Vor fi între 2 şi 9 tablete (în secţii, n.r.), în funcţie de volumul şi istoricul pe care-l avem şi estimăm la secţia de votare respectivă, astfel încât până la nouă persoane pot să vină la tablete simultan să-şi verifice buletinul în vederea votării. (...) La finalul zilei se vor genera fişiere PDF cu prezenţa la vot, cu semnătura aferentă şi eliminăm acel pas care a blocat într-o măsură mai mare sau mai mică procesul electoral în care persoana venea, i se scriau datele de mână. Acum se scanează totul automat, se salvează automat şi face semnătura tot electronic”, a subliniat directorul din cadrul AEP.

Reprezentantul AEP a prezentat şi procedura care vizează votul prin corespondenţă, care implică tot tabletele.

„Prin sistem şi faptul că vor fi 9 tablete la secţie, va fi traficul mult redus mai ales că am avut şi votul prin corespondenţă. Cu tableta se scanează inclusiv scanarea plicurilor venite prin poştă. Plicurile conţin cod de bare, se scanează cu tableta cu până la 2 zile înainte de începerea votului în străinătate. Miercuri şi joi se vor scana, astfel încât persoana care a trimis un plic cu votul exprimat va mai putea merge la secţia de vot, dar nu va mai putea vota în condiţiile în care sistemul va alerta faptul că persoana şi-a exercitat deja dreptul la vot prin trimiterea plicului. (...) Scanarea elimină votul multiplu”, a mai explicat Ovidiu Oproaica.

Citește și: