Mihai Draghici - Mediafax
1935 vizualizări 12 ian 2018

Recentele declaraţii făcute de premierul român Mihai Tudose referitoare la autonomia comunităţii maghiare sunt "total inacceptabile şi incompatibile cu valorile europene şi cu situaţia secolului 21", a declarat vineri ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, citat de agenţia MTI.

Ambasadorul României la Budapesta a fost convocat la Ministerul ungar de Externe în legătură cu declaraţiile făcute de Mihai Tudose, a precizat Peter Szijjarto.

În interesul comunităţii maghiare din România, Guvernul Ungariei a încercat permanent să construiască relaţii bilaterale ungaro-române axate pe încrederea reciprocă. Acest lucru a fost primit cu niveluri variate de reciprocitate de către diversele guverne ale României, a adăugat ministrul maghiar de Externe.

Este dincolo de orice dubiu că declaraţiile premierului României, care "practic a ameninţat o comunitate etnică naţională şi pe reprezentanţii acesteia cu execuţii sunt total inacceptabile". Este clar că Guvernul României şi premierul trebuie să acţioneze pentru a rezolva imediat această situaţie, a spus Szijjarto.

Ambasadorul României a fost convocat vineri dimineaţă la Ministerul ungar de Externe şi vicepremierul Ungariei "i-a prezentat clar poziţia Guvernului ungar".

Ambasadorul român a încercat să ofere "un fel de explicaţie lingvistică" pentru declaraţiile premierului, a spus Szijjarto.

Declaraţia care a stârnit indignarea Budapestei a fost făcută de Tudose într-o intervenţie la Realitatea. 

"Fără a minimaliza sau ignora subiectul, părerea mea este că anul acesta va fi unul al încercărilor de a băga băţul prin gard, noi să sărim la ei, ei la noi, şi anul ăsta să devină unul al certurilor, în loc să fie al unirii. Nu sunt trei mari partide, e drept că nu trebuie ignoraţi, dar eu vă spun foarte simplu: am transmis că dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui. Cât timp cântă ei acolo, la ei în curte, e una, dar din punct de vedere legal lucrurile sunt foarte clare", a declarat Mihai Tudose la Realitatea. 

 

Citește și: