160 vizualizări 22 oct 2019

„În legătură cu SIIJ, după cum constataţi şi de această dată, Comisia Europeană critică înfiinţarea şi funcţionarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, reiterând observaţiile şi recomandările formulate atât de Comisia de la Veneţia, cât şi de GRECO, dar şi cele formulate de Comisia Europeană prin Raportul din noiembrie 2018. Raportul recomandă în mod explicit desfiinţarea acestei secţii”, a declarat Ana Birchall.

În privinţa Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul Justiţiei a menţionat că îşi exprimă regretul şi „îngrijorarea profundă” că activitatea din ultimul an a CSM a determinat o evaluare negativă din partea Comisiei, pornind de la afirmaţiile sau acţiunile unor membri CSM şi, mai grav, ale preşedintelui, menţionat în mod expres în raport.

„Acest lucru este cu atât mai îngrijorător cu cât reflectă un regres vădit faţă de evaluările anterioare ale Comisiei privind modul în care CSM şi-a îndeplinit menirea constituţională de garant al independenţei justiţiei. Sunt convinsă că CSM, ca de altfel fiecare instituţie vizată de raport, îşi va face propria analiză a acţiunilor sau inacţiunilor sale din ultimul an, astfel cum sunt reflectate în Raportul MCV”, a spus ministrul.

Mecanismul va fi ridicat numai dacă toţi actorii implicaţi din România se vor alătura eforturilor Ministerului Justiţiei şi „vor pune destinul european al României deasupra oricăror interese”.

„Trebuie să fie însă limpede pentru toată lumea că nu se puteau face minuni peste noapte, în condiţiile în care, la momentul la care am preluat mandatul, România era în pragul activării articolului 7 din Tratatul privind Uniunea Europeană, aşa cum de altfel rezultă din textului raportului, raport care face referire la scrisoarea din luna mai 2019 a Comisiei. „Ne-a trecut glonţul pe la ureche”, cum se spune”, mai arată ministrul.

În legătură cu procedurile de numire, în raport a fost apreciată decizia lui Birchall de a suspenda procedurile de numire a procurorilor de rang înalt.

„Motivul pentru care am luat această decizie a fost identificarea unor soluţii pentru îmbunătăţirea acestor proceduri astfel încât fiecare procuror care are vocaţia de a participa la procedură să aibă convingerea că procesul de selecţie este obiectiv şi echitabil şi că toţi candidaţii pornesc cu şanse egale”, a explicat Birchall.

Citește și: