Otilia Serescu
99 vizualizări 12 dec 2019

Cu ajutorul acestui aparat, ANP încearcă să limiteze încercările deţinuţilor de a înşela diverse persoane prin metoda cunoscută drept „Accidentul”.

„Aparatul dispune de o tehnică de măsurare unică, ce permite detectarea cu precizie a unor obiecte metalice şi nemetalice care sunt fie staţionare, fie în mişcare, în diferitele cavităţi ale corpului. Procedura de screening este eficientă şi durează doar câteva secunde. Scanerul este proiectat ca o metodă sigură, non-invazivă, de detectare a obiectelor ascunse. Acesta permite scanarea a 5 zone ale corpului. Sistemul este inofensiv din punct de vedere medical, atât pentru femeile însărcinate, cât şi pentru persoanele care utilizează un pacemaker cardiac, deoarece utilizează un câmp magnetic de intensitate foarte joasă care nu are implicaţii negative asupra copilului nenăscut, precum şi nici asupra componentelor electronice ale dispozitivelor de tipul pacemaker”, conform sursei citate.

Fiind echipat cu roţi, aparatul poate să fie mutat în diferite locuri: secţii de deţinere, punct primire deţinuţi, spaţii de plimbare.

De asemenea, arată ANP, deţinuţii pot fi scanaţi înainte de transportul lor la instanţele de judecată/organele de cercetare penală sau puncte de lucru, precum şi la întoarcere.

„Mobilitatea aparatului este un factor de descurajare puternic pentru persoanele care intenţionează să încalce legea, deoarece ajută la limitarea numărului de obiecte interzise care intră şi circulă în spaţiul de deţinere şi contribuie determinant la prevenirea unor evenimente negative”, conform Administraţiei Peniteciarelor.

Scanerul a fost achiziţionat din veniturile proprii obţinute în acest an, Penitenciarul Mărgineni fiind singura unitate din sistemul administraţiei penitenciare care, la acest moment, deţine un astfel de dispozitiv. Potrivit susţinerilor personalului responsabil cu livrarea şi instalarea scanerului, este singurul aparat din această categorie achiziţionat şi utilizat în Europa.

 

Citește și: