Ionel Vaduva
104 vizualizări 17 ian 2020

Potrivit anunţului ANSVSA de vineri, 17 ianuarie 2020, clasificarea zonelor de unde se recoltează midiile, în vederea comercializării, se face la solicitarea părţilor interesate, reprezentate de ANPA, asociaţii de pescari, companii pescăreşti etc. Conform documentului de presă remis la redacţie, ANPA a transmis către ANSVSA încă din luna iulie 2019 această solicitare.

Sursa citată mărturiseşte însă că demersurile întreprinse de ANSVSA către ANAR şi MEC pentru a se pronunţa asupra acestui acord, până în prezent nu au primit un răspuns oficial.

„Implicarea celorlalte autorităţi este esenţială, deoarece acestea au competenţa să comunice zonele delimitate de unde se va realiza recoltarea moluştelor, sursele de poluare şi impactul pe care îl au sursele de poluare. În conformitate cu cerinţele legislative, recoltarea moluştelor bivalve vii este permisă doar din zone a căror situare şi limite sunt fixe, clasificate în clasele A, B, sau C, clase ce indică nivelul de contaminare fecală”, se precizează în comunicatul de presă. „ANSVSA, autoritatea competentă pentru clasificarea zonelor de recoltare a moluştelor bivalve vii, după primirea tuturor datelor necesare, va proceda la clasificarea respectivelor zone”.

Fanii midiilor recoltate legal din Marea Neagră ar putea gusta anul acesta doar din fructele de mare importate, ca urmare a incertitudinii în care se află pescarii autohtoni generată de sistarea de către Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) a operaţiunilor de profil în august 2019.

Preşedintele Federaţiei Organizaţiilor de Pescari de la Marea Neagră, Laurenţiu Mirea, citat de Agerpres, a spus că ani la rândul pescarii şi-au desfăşurat activitatea în baza analizelor efectuate în laboratoarele DSVSA Constanţa pe fiecare lot de midii capturate cu scafandri în Marea Neagră.

„După trei ani (n.r. - de pescuit) ne amendează pentru midii care au fost analizate în laboratoarele lor. La finele anului trecut am fost la Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi am discutat cu fosta conducere a instituţiei despre clasificarea apei, dar o dădeau din stânga în dreapta, că pescarii sunt vinovaţi că nu au făcut cerere. Din punctul meu de vedere însă, o instituţie a statului român care nu aplică un regulament european din anul 2004 este în culpă”, a precizat pentru Agerpres şeful organizaţiei citate.

Lipsa unei clasificări a apelor de pe litoralul românesc al Mării Negre, conform Regulamentului CE nr. 854, a afectat de altfel şi activitatea unei societăţi tulcene care a desfăşurat un proiect cu fonduri europene pentru exploatarea scoicilor vongole, o iniţiativă similară fiind derulată în momentul de faţă şi în apele de la Marea Neagră ale Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

Sursă foto: Pixabay

 

Citește și: