53 vizualizări 19 dec 2019

„Azi procurorii au întrebat despre complicităţi politice, despre intervenţia politicului în actul de decizie al structurilor de forţă, de construcţiile din piaţă şi cine au fost generatorii în timp ai acestei activităţi de reformare, de rezistenţă a „pieţii”. Din ce am înţeles, procurorii accentuează la acest moment pe existenţa a doi actori: dreapta şi stânga politică. La acest moment sunt interesaţi de modul în care au fost date deciziile din punct de vedere politic şi cum au fost percepute la nivelul Ministerului de Interne, dar şi modul în care strada, reformiştii, au crescut în timp, cine i-au finanţat şi care au fost vectorii care i-au manipulat şi instigat în acest sens”, a spus Bădulescu, la finalul audierilor de la DIICOT.

Viceprimarul le-a spus anchetatorilor şi despre implicarea şefului statului în protestele din 10 august, dar şi despre intervenţia „binomului Camern Dan - Liviu Dragnea”.

„Am discutat şi despre implicare preşedintelui României în 2017, în organizarea şi apelurile publice pe care le făcea, care în opinia tuturor au fost un exemplu demn de urmat. (...) S-a pus în discuţie modul în care deciziile luate în Kiseleff se implementau ca măsuri la Ministerul de Interne”, a adăugat viceprimarul Capitalei.

Sursa menţionată a mai spus că „Rezist este creaţia Dreptei, iar intervenţia este creaţia Stângii”

Aurelian Bădulescu a fost citat, joi, în calitate de martor în dosarul violenţelor din 10 august 2018. La intrarea în parchet el a subliniat că după ce va da o declaraţie în faţa procurorului de caz, va face „o justiţie publică”.

„Cu siguranţă discuţia de astăzi (joi - n.red.) va aduce multe noutăţi în acest dosar, iar declaraţia pe care o voi da atunci când va ajunge în instanţă acest dosar va lămuri întru totul cine şi ce şi-a dorit să se întâmple la 10 august. (...) După ce voi da declaraţie în faţa procurorilor o să fac, de fapt, ceea ce a îndemnat şi preşedintele acestei ţări, respectiv o justiţie publică. Adică să cunoască oamenii cine şi ce i-a adus ca ei să sufere, pe de o parte, şi jandarmii să tragă pe altă parte”, a declarat Bădulescu, la intrarea sediul parchetului.

Vineri este aşteptată şi Carmen Dan, cea care ocupa, al 10 august 2018, funcţia de ministru al Internelor, în acelaşi dosar.

Procurorii DIICOT au preluat de la Parchetul General dosarul violenţelor jandarmilor de la protestul din 10 august 2018 şi l-au reunit cu cel în care se cercetează lovitura de stat sesizată de Jandarmerie, pentru a fi cercetate concomitent.

Evenimentul a cărui cercetare se află pe masa procurorilor DIICOT începe în data de 10 august 2018 când zeci de mii de oameni, parte dintre aceştia fiind români veniţi din diaspora, au protestat în Piaţa Victoriei, cerând demisia Guvernului condus de Viorica Dăncilă. Oamenii au ieşit în stradă pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de atacul repetat la justiţie al Partidului Social Democrat, al cărui lider şi totodată şef al Camerei Deputaţilor, la acea vreme Liviu Dragnea, era condamnat la închisoare, dar şi pentru demiterea procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Violenţele între protestatari şi forţele de ordine nu au întârziat să apară, iar manifestaţia a degenerat deoarece printre manifestanţii paşnici s-au aflat şi grupuri violente ale căror acţiuni au condus la reacţia brutală a forţelor de ordine, care au intervenit cu gaze lacrimogene, grenade cu gaz lacrimogen, tunuri de apă, dar şi cu violenţă brută pentru a dispersa mulţimea şi a evacua zona.

Citește și: