Florin Zafiu
Mihaela Gidei
5838 vizualizări 16 feb 2019

Informaţii importante din două comunicate de presă ale Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie care vizau dosarul Laurei Codruţa Kovesi au fost eliminate de către Biroul de Presă al PÎCCJ, care a transmis, vineri seară, o informare de presă oficială diferită de cea a Secţiei.

Adina Florea, procurorul de caz în dosarul Laurei Codruţa Kovesi, a confirmat, pentru Mediafax, că Secţia pentru anchetarea magistraţilor a transmis, de fapt, două comunicate Biroului de Presă din cadrul Parchetului General, însă presa a primit pe email, oficial, doar unul.

Potrivit unor surse judiciare, un comunicat viza învinuirea Laurei Codruţa Kovesi, iar cel de-al doilea explica extinderea cercetărilor, in rem, în privinţa unui comunicat al Parchetului General din 2017, privind extrădarea lui Nicolae Popa. Ambele ar fi trebuit să fie transmise presei în cursul zilei de vineri. Însă seara, Biroul de presă a transmis unul singur, care nu conţine toate informaţiile pe care Secţia a vrut să le transmită opiniei publice.

De exemplu, în comunicatul oficial nu este stipulat numele suspectului, Kovesi Laura Codruţa, ci se arată doar că este vorba despre ”un fost procuror general al PÎCCJ”, iar în privinţa lui Sebastian Ghiţă, membrii Secţiei de anchetă i-au comunicat doar iniţialele, G.S.A, care nu există în informarea oficială ajunsă la presă.

Comunicatul Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie

Comparând cele două comunicate de presă (cel oficial şi cel al Secţiei), la opinia publică nu au ajuns anumite informaţii:

- (Laura Codruţa Kovesi - n.red.) s-a deplasat în Indonezia, Jakarta, cu prilejul organizării unei conferinţe, prilej cu care a luat legătura cu autorităţile indoneziene, implicit cu preşedintele republicii, căruia i-a înmânat o scrisoare din partea Administraţiei Prezidenţiale Române, înscris prin care se exprima speranţa Administraţiei Prezidenţiale Române, cu privire la urgentarea procedurii de extrădare a numitului P.N.(Popa Nicolae -n.red.)

- PÎCCJ a efectuat toate demersurile referitoare la obţinerea vizei pentru membrii delegaţiei ce urmau să se deplaseze în Indonezia şi pentru plata biletelor de avion ale persoanelor care au făcut parte din delegaţia semnată să procedeze la aducerea în ţară a numitului P.N., printre care şi numiţii D.M. şi I.A., care erau ofiţeri SRI.

- (Laura Codruţa Kovesi - n.red.) a determinat, prin autoritatea de care dispunea, ca Ministerul de Interne să pună la dispoziţia IGPR suma de bani necesară plăţii transportului Jakarta-Bucureşti, întrucât contravaloarea deplasării pe ruta Bucureşti-Jakarta s-a estimat că era de 130.500 euro, conform facturii fiscale, în valoare de 234.207,30 RON, reprezentând cursa CHARTER-GALAXY (YR-TII) Otopeni-Jakarta-Otopeni 20-21.04.2011.

Comunicatul Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie

Deocamdată, solicitarea Mediafax adresată Parchetului General, pentru o explicaţie privind modificările, nu a primit un răspuns.

 

Citește și: