Gandul
5575 vizualizări 3 dec 2019

„Hepatita reprezintă inflamaţia ficatului, care poate fi cauzată de viruşi, precum şi substanţe toxice medicamentoase sau nemedicamentoase, dar şi alţi factori imunologi pot duce la această boală. Noi, la Clinica de Boli Infecţioase, vorbim de virusurile hepatitice A, B, C, D şi E, în principal”, a declarat  medicul Virgil Musta, de la Clinica „Victor Babeş” din Timişoara, pentru adevărul.ro.

Dintre tipurile menţionate mai sus, hepatita A mai este cunoscută şi drept boala mâinilor murdare.

„Virusul se elimină prin scaun. De câte ori mergi la toaletă şi nu te speli sau mănânci, atungi diferite obiecte, poţi transmite virusul. În general e boala copilăriei, pentru că apare în prima parte a vieţii şi se vindecă fără sechele. Poate evolua cu forme uşoare sau severe, dar regula este vindecarea. Cele mai multe forme sunt cele inaparente, în care oamenii nici nu ştiu că au făcut boala, dar se imunizează. Poate apare icterul sau coloraţia galbenă a tregumentului, e semnul care ne face să ne gândim la această afecţiune”, a continuat Virgil Musta.

Hepatita se diagnostichează prin investigaţii de laborator, iar tratamentul este la pat, cu regim dietetic destul de strict şi vitaminoterapie. 

„Boala poate fi prevenită prin vaccinare. Vaccinul pentru hepatita A intră în Programul Naţional de Vaccinare”, a adăugat Virgil Musta.

Boala se transmite rapid şi afectează şi copiii şi adulţii. Sunt deja 10 cazuri de hepatita A într-o singură săptămână iar numărul ar putea creşte în următoarea perioadă (temperaturile ridicate favorizând răspândirea virusului).

„Ce trebuie şă ştiţi despre hepatita virală A:

1. Este o boală contagioasă prezentă peste tot în lume.

2. Epidemiile apar mai ales în sezonul de toamnă-iarnă şi cu o periodicitate la 5-6 ani.

3. Oricine poate face boala. (dar riscul e crescut la copii şi cei cu deficienţe imune).

4. Copiii sunt cei mai afectaţi (cele mai multe cazuri sunt la grupa de vârstă 1-14 ani şi la sexul masculin).

5. Se transmite prin contact direct (mâini murdare) cu persoana infectată sau prin apa şi alimente contaminate. Muştele, gândacii şi şobolanii pot transmite boala.

6. Incubaţia durează între 14 şi 42 de zile (în medie 3 săptămâni) dar (! mare atenţie) se caracterizează prin contagiozitate crescută şi prezenţa virusului în scaun

7. Manifestările clinice ale hepatitei virale A sunt asemănătoare cu cele din hepatitele acute determinate de alte virusuri.

8. Perioada prodromală (preicterică) durează 1-10 zile (în medie 1 săptămână) şi este dominată de manifestări generale de tip infecţios şi tulburări digestive care se amendează odată cu instalarea icterului.

9. Cea mai frecentă formă de debut este cea digestiv dispeptic: inapetenţa (uneori până la anorexie), greţuri, vărsături, epigastralgii, jenă sau tensiune dureroasă în hipocondrul drept, meteorism postprandial, modificări ale sensibilităţii gustative şi olfactive (dezgust de a fuma).

10. Evoluţia este autolimitată iar imunitatea este durabilă (peste 80% din persoanele peste 60 de ani au anticorpi antivirus A).

Reţineţi:

1. Virusul poate rezista luni de zile în apa contaminată.

2. Este distrus în 5 minute prin fierbere.

3. Spălatul corect pe mâini este cea mai sigură metodă de prevenţie.

4. Consumul de apă îmbuteliată este necesar în zonele cu risc crescut.

5. Sunt asociate distrugerea vectorilor: dezinfecţia, dezinsecţia şi deratizarea.

6. Vaccinarea poate fi utilă.

7. Este obligatorie internarea şi izolarea celor infectaţi”, relatează evz.ro.

 

 

Citește și: