Nicolae Oprea
143 vizualizări 30 sep 2019

„Continuăm seria măsurilor menite să vină în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi: am lansat în dezbatere publică un Ordin de Ministru potrivit căruia persoanele care au suferit o amputaţie sau care sunt dependente de oxigenoterapie vor primi, de la bun început, certificat de încadrare în grad de handicap cu valabilitate permanentă”, a precizat, luni, pe Facebook, ministrul Muncii, Marius Budăi.
Ordinul este pentru modificarea şi completarea anexei la Ordinul ministrului muncii, familiei şi egalităţii de şanse şi al ministrului sănătăţii publice nr. 762/1.992/2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza cărora se stabileşte încadrarea în grad de handicap.

Potrivit ordinului, la capitolul 4, funcţiile sistemului cardiovascular, hematologic, imunitar respirator, la titlul Evaluarea gradului de handicap în afectarea funcţiilor sistemului respirator se introduce un nou punct, punctul 4 cu următorul cuprins:

„Afecţiuni respiratorii cronice cu hipoxemie severă/gravă în repaus, ce necesită oxigenoterapie de lungă durată –durata administrării cotidiene ≥/= 15 ore/zi, indiferent de vârsta de debut”, se arată în documentul publicat de Ministerul Muncii.

Ordinul mai prevede următoarele modificări:

La Capitolul 7, funcţiile neuro-musculo-scheletice şi ale mişcărilor aferente, la punctul III: Evaluarea persoanelor cu afectarea funcţiilor motorii (a staticii şi mobilităţii -locomoţiei sau/şi gestualităţii) în vederea încadrării în grad de handicap, la punctul 1. Amputaţii*), la rândul aferent Deficienţei medii. Se modifică şi completează şi va avea următorul cuprins: „Pentru perioade de 12 luni, în vederea adaptării la unimanualitate, transfer gestualitate, se poate încadra în grad de handicap accentuat. Pentru situaţiile menţionate se va stabili termen permanent de valabilitate a încadrării în grad de handicap, de la prima evaluare”, se mai arată în Ordinul de ministru.

Ordinul poate fi consultat aici:

 

Citește și: