Alexandra Mortu
2917 vizualizări 12 dec 2019

Incidentele controversate au avut loc la Judecătoria Bacău unde un deţinut recidivist le-a şocat pe toate persoanele prezente prin limbajul vulgar folosit, dar mai ales prin ameninţările cu moartea pe care i le-a adresat unuia dintre judecători.

Bărbatul execută în prezent o pedeapsă de 22 de ani de închisoare după ce a fost găsit vinovat de crimă şi diverse înşelăciuni realizate prin metoda „accidentul”.

De-a alungul timpului, acesta a depus zeci de cereri prin care solicita contestaţii la executare, însă ulterior şi le retrăgea.

Însă în cadrul şedinţei de judecată care a avut loc recent la Judecătoria Bacău deţinutul parcă şi-a ieşit din minţi. La un moment dat, preşedintele completului a început judecarea cauzei - contestaţia împotriva hotărârii judecătorului delegat, formulată de către deţinutul Popiţanu Andrei. Acesta se afla în boxa persoanelor de judecată la momentul respectiv.

Ulterior, acesta a anunţat că vrea să îşi retragă cererea întrucât nu observase faptul că judecătorul delegat cu supravegherea privării de libertate îi admisese cererea.

Din cauza situaţiei pe care a creat-o, consilierul juridic al Penitenciarului Bacău a solicitat instanţei să constate comiterea unui abuz de drept de către contestator şi să-l sancţioneze pe acesta. Reprezentantul Ministerului Public a fost de acord cu cererea şi a solicitat ca deţinutul să fie amendat cu judiciar cu 5.000 de lei.

Ulterior, după ce i-a fost dat cuvântul, deţinutul a început să folosească un ton agresiv şi ridicat, nemulţumit fiind de amenda pe care tocmai ce o primise. Însă judecâtorul i-a atras atenţia că amendă încă nu fusese dispusă şi momentan trebuia să îşi exprime părerea strict legat de acea cerere şi de fondul cauzei.

Însă explicaţia judecătorului se pare că a fost în zadar deoarece deţinutul şi-a continuat „monologul” afişând o atitudine recalcitrantă: „Staţi un pic, domnule preşedinte, de asta vă înjură toată lumea şi vă înjur şi eu pentru că nu am nimic de pierdut, am 30 de ani de executat… cum să fac abuz de drept procesual? [...] La instanţă nu e dreptate, la penitenciar nu e dreptate… iau un cuţit atunci, mă duc la penitenciar şi mai bine dau cu cuţitul într-unul”, au fost câteva din replicile deţinutului, potrivit adevărul.ro.

Din cauza atitudinii de care a dat dovadă, judecătorul a dispus înlăturarea bărbatului din sala de judecată, fapt care l-a enervat şi mai rău pe deţinut: „Dacă am fi noi doi faţă în faţă şi tu cu nevastă-ta aia gravidă, nu ai mai vorbi urât”.

Aceasta nu este prima „ieşire” a deţinutului. Într-un alt proces în care era martor şi acuzat, bărbatul a început să îi adreseze preşedintelui de complet cuvinte jignitoare, folosind următoarele expresii; „îmi bag p…a în liniştea mă-tii, dă-mă afară, eşti nebună ?! Îmi zici tu mie să fac linişte?! Du-te-n p…a mă-tii… Du-te-n p…a mă-tii cu comisia mă-tii… Tu ştii cu cine stai de vorbă, fă proasto?!”

„În urma acestui incident în sală s-a produs rumoare, fiind perturbată normala desfăşurare a şedinţei de judecată şi implicit solemnitatea şedinţei de judecată, fiindu-le, totodată, provocată o puternică stare de indignare”, au precizat procurorii care au instrumentat acest caz.

Foto: caracter ilustrativ

 

 

Citește și: