Departamentul Social - Mediafax
885 vizualizări 13 ian 2019

Furnizorii au obligaţia de a furniza şase autospeciale pentru ridicarea rapidă a autovehiculelor, în vederea prestării activităţii de ridicare, tractare şi transport a maşinilor staţionate neregulamentar/ abandonate pe drumurile publice ori pe domeniul public. Autospecialele cu platformă şi sistem de încărcare liftant lateral trebuie să asigure ridicarea în siguranţă a vehiculelor pe roţi staţionate neregulamentar pe domeniul public (carosabil, trotuare, spaţii verzi etc.), din orice poziţie care permite folosirea sistemului, potrivit caietului de sarcini anexat anunţului licitaţiei.

De asemenea, acestea trebuie să aibă în dotare echipamente de ridicare liftante capabile să ridice autovehiculele staţionate neregulamentar/ abandonate pe drumurile publice ori pe domeniul public.

Capitala cumpără autospeciale pentru RIDICAREA autovehiculelor parcate NEREGULAMENTAR

Valoarea totală estimată fără TVA a acestora se ridică la aproape trei milioane de lei.

În acelaşi timp, autospecialele trebuie să aibă o putere minimă de 185 cai-putere, să poată ridica cel puţin 2500 de kilograme. De asemenea, ele trebuie să dispună de oglinzi retrovizoare exterioare cu reglaj electric şi degivrante, camere multiview, sistem audio, aer condiţionat şi încălzire auxiliară în staţionare.

Timpul operaţiunii de ridicare trebuie să fie de maximum 60 secunde/autovehicul, de la momentul poziţionării autospecialei lângă maşina parcată neregulamentar.

”Sistemul liftant lateral al autospecialei trebuie să fie prevăzut cu braţe culisante, din oţel, care să intre în contact doar cu roţile/anvelopele autovehiculului care urmează a fi ridicat. Braţele culisante ale sistemului liftant lateral trebuie să permită ridicarea de autovehicule pe ambele părţi ale autospecialei, respectiv stânga/ dreapta”, se mai arată în caietul de sarcini.

Capitala cumpără autospeciale pentru RIDICAREA autovehiculelor parcate NEREGULAMENTAR

Cum a început totul

Această achiziţie are loc după ce primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat că vrea să introducă din nou practica ridicării maşinilor parcate neregulamentar. Şoferii bucureşteni ar putea risca amenzi de la 500 lei, potrivit unui proiect ce se află în dezbatere publică pe site-ul primăriei generale.

Concret, şoferii maşinilor ale căror masă maximă autorizată este mai mică de 5 tone, prinşi pe picior greşit, vor plăti următoarele sume: 200 lei pentru ridicare, 150 lei pentru transport şi 150 lei pentru depozitare/zi. Amenda totală se ridică la suma de 500 lei. Şoferii maşinior mai grele de 5 tone vor suporta amenzi şi mai mari: 200 lei pentru ridicare, 270 lei pentru transport şi 150 lei pentru depozitare/zi. În total, 620 lei.

Înainte de a fi ridicat, autovehiculul va fi fotografiat din mai multe unghiuri pentru ca ulterior proprietarul să nu-l poată acuza pe operator că i-a fost avariată maşina în timpul operaţiunii de ridicare. De asemenea, un punct important al proiectului este faptul că o maşină parcată neregulamentar nu va putea fi ridicată dacă în ea se află cineva.

Perioada maximă de depozitare a maşinilor ridicate este de un an, iar dacă în acest interval proprietarul nu se prezintă pentru a-şi lua autovehicului, acesta va fi considerat abandonat şi prin urmare va fi dat spre casare, potrivit proiectului.

Citește și: