Raluca Lazaroi
255 vizualizări 22 apr 2019

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat, într-o conferinţă de presă, la Bistriţa, că a fost schimbată filozofia de scoatere la concurs a posturilor de medici rezidenţi. Pintea spune că prioritare sunt medicina de familie şi specializările deficitare, fiind aşteptate un val masiv de pensionări în sistem. Potrivit ministrului, este un deficit de 700 de medici de familie.

„Cele 700 sute de cazuri se referă inclusiv la viitoarele pensionari pentru că am făcut o analiză la nivelul la nivelul ţării. Strategia Ministerului, cel puţin în 2018 cred că s-a observat, la rezidenţiat a fost scos un număr mare de locuri pentru medicina de familie, inclusiv cele 300 de posturi suplimentare pe care Guvernul le-a aprobat sunt tot pentru medicina de familie. De asemenea, posturile pentru rezidenţii care au dat examene în 2017, au obţinut media de trecere, dar nu au avut loc, şi acolo tot pentru medicina de familie s-au alocat aceste locuri. Eu am spus-o: politica de resurse umane a Ministerului Sănătăţii până la un moment dat a fost politica Occidentului, practic s-au scos la rezidenţiat specialităţi de care era nevoie în afară. Partea ciudată este că aveam foarte multe specialităţi deficitare şi nu am regăsit nici coordonare la rezidenţiat, abia acum, din 2018, am început să cerem şi universităţilor să aibă coordonator pe anumite specialităţi deficitare”, a spus Pintea.

Ministrul a mai anunţat că Spitalul din Bistriţa nu are epidemiolog, iar la nivelul ţării este un deficit de 200 de posturi de medici epidemiologi, deşi sunt discuţii despre infecţiile asociate actului medical.

„Pe de altă parte, terapia intensivă, pediatria sunt specialităţi deficitare. În fiecare început de an, prin ordin al ministrului, se stabilesc specialităţile deficitare la nivelul ţării în funcţie de ceea ce adunăm din teritoriu. Deci strategia este de a scoate posturi la rezidenţiat”, a spus Sorina Pintea.

Ministrul Sănătaţii a precizat că există numeroase cereri din partea medicilor din Republica Moldova, care vor să vină să profeseze în România, şi că aceasta ar putea fi o soluţie pentru acoperirea deficitului, însă există o problemă legată de echivalarea studiilor.

„Am avut şi avem solicitări la centrul de resurse umane al Ministerului Sănătăţii pentru această specialitate de la medicii care vin din Republica Moldova. Aici procedurile de aprobare sunt puţin mai greoaie pentru că în România rezidenţiatul pentru medicina de familie este de trei ani, iar în Republica Moldova, după finalizarea facultăţii, poţi să faci medicină de familie şi atunci este nevoie de un timp de echivalare. Luăm în calcul şi asta - să vină şi la noi medici, cum ai noştri au plecat, dar eu vreau să mă asigur, şi am cerut comisiilor care evaluează aceste dosare, să fie foarte, foarte atente pentru că noi avem nevoie de medici bine pregătiţi” a completat ministrul Sănătăţii.

Sorina Pintea a mai spus la Bistriţa că medicina de familie este un domeniu prioritar pentru finanţare, noul contract-cadru va aduce o suplimentare de 25%, iar Ministerul de Finanţe negociază un credit de 650 de milioane de dolari de la Banca Mondială.

„Anul acesta, medicina de familie are parte, de la 1 iulie, de când va intra în vigoare noul contract-cadru, de o suplimentare cu 25% şi aici vorbesc de o medie între medicina de familie şi centrele de permanenţă. Finanţarea medicinei de familie este apanajul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care nu este în subordinea Ministerului Sănătăţii, dar pot să vă dau anumite detalii - deci a crescut cu 25%. Pe de altă parte, Ministerul de Finanţe a negociat şi negociază încă un împrumut cu Banca Mondială de 800 de milioane de dolari, am înţeles după ultima discuţie pe care am avut-o cu domnul ministru Teodorovici, că s-a convenit o sumă de 650 de milioane de dolari în final, bani care să meargă preponderent în medicina de familie”, a mai spus ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Citește și: